2024.04.16, Kedd
Kalocsai és fajszi önkéntesek az árvizek ellen

Kalocsai és fajszi önkéntesek az árvizek ellen

bacs.katasztrofavedelem.hu

2016.10.10. 08:18

Kalocsán és Fajszon két újabb települési mentőcsoport alakult meg, és tett tanúbizonyságot felkészültségéről, hogy a településeiket veszélyeztető ár ellen hatékonyan részt tud vállalni a védekezési munkálatokban.

Hirdetés

Az önkéntes mentőszervezetek a katasztrófák elleni védekezés rendszerében tökéletesen kiegészítik a hivatásos állomány feladatellátását, szükség esetén képesek gyorsan és hatékonyan önállóan is beavatkozni. A mentőcsoportok tevékenysége sokrétű, a saját településeik veszélyeztetettségét figyelembe véve a mentés és a katasztrófa-elhárítás minden alapvető területére kiterjed.

Az önkéntesek a gyakorlat első részében a település veszélyeztetettségének megfelelő szakképzésben, a tervezett lakosságvédelmi feladatok elméleti oktatásán vettek részt. A polgári védelmi szervezetek mind veszélyhelyzetben, mind pedig a honvédelmi jellegű különleges jogrendek idején is alkalmazhatóak, azért a szakképzés keretében az állomány honvédelmi felkészítésben is részesült. Az elméleti oktatás után az ADUVIZIG szakembereinek közreműködésével a résztvevők elsajátították az alapvető védelmi fogásokat, begyakorolták a homokzsáktöltést és lerakást, majd a három, fő védelmi mű (ellennyomó medence, bordás megtámasztás, nyúlgátépítés homokzsákból) megépítésére került sor. Az önkéntesek elsajátították a robbanómotoros szivattyú üzembe helyezésének és működtetésének menetét, illetve egy pihentető sátor megépítését is gyakorolták.