2024.04.18, Csütörtök
Biztonságban Mindenszentek és Halottak Napján

Biztonságban Mindenszentek és Halottak Napján

police.hu

2016.10.30. 09:44

Az elhunyt szeretteinkre való emlékezés napján megerősített szolgálatot látnak el a rendőrök Bács - Kiskun megyében.

Hirdetés

Mindenszentek és Halottak Napja közeledtével október utolsó és november első napjaiban sokan látogatnak ki a sírkertekbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek. Ezekben a napokban vannak, akik arra használják fel az alkalmat, hogy egy figyelmetlen pillanatban az érzelmileg nehéz pillanatban lévőket megkárosítsák. Ilyenkor gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, sírokról történő virág- és koszorú eltulajdonítás, illetve alkalmi- vagy zseblopás. A hosszú hétvége során a bűncselekmények, balesetek megelőzéséért a rendőrség állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szervez a sírkertekbe.

 

A lopások megelőzése érdekében kérik, hogy csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire szükségük van, illetve ha bankkártyáikat nem szeretnék használni, akkor hagyják otthon. Sokan a sírok gondozása közben a földre, sírkövekre teszik le táskáikat, amelyeket aztán - például arra az időre, míg elmennek vízért - őrizetlenül hagynak. A mécseseket, virágokat - amennyiben lehetőség van rá - ne rakják ki napokkal korábban, mivel azt könnyebben ellophatják.

 

A parkolóban hagyott gépjárműveikben látható helyen ne hagyjanak értéktárgyakat, mint például mobiltelefont, táskát vagy kabátot. Amennyiben mégis valamilyen értéküket nem akarják magukkal vinni, úgy tegyék a csomagtartóba. Arra is fordítsanak figyelmet, hogy ne a parkolóban kezdjenek el pakolni, mivel azt láthatják a feltételezett elkövetők is. Lehetőség szerint próbáljanak meg kivilágított, jól látható helyen parkolni a gépjárművekkel.

 

Az autóbusszal utazók figyeljenek arra, hogy táskájukat zárják össze, mivel a tömegesen utazó emberek között a zsúfoltságot kihasználva egy nyitott táskából könnyen eltulajdoníthatják a pénztárcájukat.

 

A kerékpárral közlekedők minden esetben zárják le a kétkerekűiket és a kosarakban ne hagyjanak semmit.

 

A látogatás idején lehetőség szerint - különösen az idősek és a hölgyek - ne maradjanak sötétedés után, főleg ne egyedül.

 

Minden körültekintés ellenére, amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, kérjenek rendőri segítséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

MegyerendőrségMindenszentekHalottak Napjalopás