2024.03.29, Péntek

Bács megyei programok a hétvégi megemlékezéseken

mti

2016.10.20. 13:17

Emlékművet avatnak Kiskunfélegyházán, emléktáblát Kiskunhalason, de könyvbemutatókkal és tárlatokkal is tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt Bács-Kiskun megyében.

Hirdetés

Baján pénteken könyvbemutatóval emlékeznek a hatvan évvel ezelőtt történt eseményekre. A forradalmat és utóéletét egy helyi kamasz lány, Bartos Margit szemével feltáró Margó naplója című kötetet a Bácskai Kultúrpalotában mutatják be.

A Roktóber 23. - Határtalan szabadság című emlékest keretében október 22-én, szombaton filmvetítéssel és zenés irodalmi összeállítással várják az érdeklődőket az egyik helyi szórakozóhelyen.

Az ünnepi szentmisét és műsort, valamint a koszorúzást követően a városi megemlékezés Baján vasárnap 16 órakor kezdődik.

A Déri-kertben Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mond beszédet.

A programsorozat november 4-én rendhagyó történelemórával folytatódik. Erdélyi srácok - diákszervezkedések Romániában 1956-ban címmel Benkő Levente kolozsvári történész tart előadást a fiataloknak. Szintén ezen a napon mutatják be a helyi városházán Az 56-os forradalom Baján című kiadványt.


Harang- és keresztszenteléssel, valamint a Helyi Értéktár kiállítótermének átadásával zárul Bugacpusztaházán a megemlékezés október 23-án, vasárnap. Kerekes László Zoltán (független) polgármester megnyitóját követően ünnepi beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője mond. 


Az '56-os Emlékbizottság támogatásával Az ötvenhatos fiatalok nyomán határon innen és túl címmel megrendezett kalocsai programsorozat részeként gyermekrajzokból nyílik kiállítás pénteken a városi színház előterében. Ezt követően a Nevesincs Színház Emlékpróba 1956 című előadására várják az érdeklődőket.

A Forradalom Kalocsán, avagy a tömeg a börtön előtt című, a helyi eseményeket feldolgozó filmet tűzte műsorára a művelődési központ október 22-én, szombaton, majd fáklyás felvonulás indul a székesegyháztól az Ötvenhatosok emlékparkjába.

Az ünnepi megemlékezést október 23-án, vasárnap 11 órakor a Kalocsai Fegyház és Börtönben raboskodó elítéltek emlékére készült emléktáblánál tartják. Koszorúzás, a rajzverseny eredményhirdetése és a Kalocsai Fúvószenekar műsora zárja a programokat. 

 

Az utolsó töltény után címmel Magyarországon eddig még be nem mutatott sajtófotókból nyílik kiállítás a kecskeméti Hírös Agórában október 26-án, szerdán. A tárlat az '56-os menekültek életképeit, kivándorlásuk kezdetét villantja fel.

Szintén ezen a napon mutatják be az 1956-os Emlékbizottság támogatásával az '56 Egy nép kiáltott.. című forradalmi táncjátékot tíz táncegyüttes előadásában. 

 

Bács-Kiskun 56/60 címmel nyílt tablókiállítás a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban. A tárlatra egyrészt az intézmény képzőművészeti pályázatára öt településről beérkezett munkákból, másrészt a korabeli megyei eseményekről szóló írott forrásokból válogattak.

A városi könyvtárban Németh László 1956-os naplójának részleteit Szalóczy Pál Elpattantott láncok című előadásában hallgathatják meg az érdeklődők október 20-án, csütörtökön. Azt est az intézmény udvarán Pongrátz Gergely domborművének avatásával zárul.

A művelődési központban mutatják be pénteken a Szent Benedek Középiskola PG tagintézménye színjátszó csoportjának 56 csepp vér című előadását.

Másnap az áldozatokra emlékező szentmisét követően pedig a Constantinum Intézmény színjátszó diákjai adják elő Brenner című darabjukat az Újtemplomban. A városi megemlékezés keretében avatják fel az 1956-os emlékművet vasárnap a Hősök Parkjában. Köszöntőt Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere mond, majd Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője tart ünnepi beszédet. 

 

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléktábláját avatják fel pénteken a kiskunhalasi vasútállomáson. Az avató ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és a rendezvényt szervező Pásztortűz Egyesület nevében Végső István történész tart emlékező beszédet.

Az avatást követően A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve Kiskunhalason címmel emlékkonferencia kezdődik a Halasi Csipkeházban. 


Az ünnepélyes zászlófelvonást és a szentmisét követően a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola irodalmi műsorával veszi kezdetét a városi megemlékezés a kiskőrösi művelődési központban vasárnap. Ünnepi beszédet Faragó Imre, az 56-os Szövetség területi elnöke mond. A programokat fáklyás felvonulás, majd koszorúzás zárja. A hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékező beszéddel és gyertyagyújtással november 4-én is megemlékeznek az '56-os kopjafánál.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Lakiteleken az '56-os kopjafánál október 22-én, szombaton Zobokiné Kiss Anita polgármester köszöntőjét követően ünnepi beszédet Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője mond. Az Országgyűlés alelnöke a megemlékezés keretében adja át a fiatal történészek és kutatók támogatására alapított Kátay-ösztöndíjat.

Megyehírös agóraBácskai Kultúrpalota1956-os forradalomHalasi Csipkeház