2024.05.20, Hétfő

Akár kertje madarainak számbavételével is csatlakozhat az Európai Madárfigyelő Napokhoz

2016.09.29. 09:10

Október első hétvégéjére hirdették meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. Szerte az országban, természetesen a mi megyénkben is, remek programokon vehetünk részt október 1-jén, szombaton.

Hirdetés

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. 

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel csábíthatnak ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Verseny az európai országok között

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére ([email protected]) várják október 2., vasárnap délután 16.00 óráig. 

Bács-Kiskun megyében is több helyszínen lesz szervezett túra, ahol szakemberek segítségével fedezhetjük fel környezetünk madarait, vagy részt vehetünk madárgyűrűzésen, ahol testközelből figyelhetjük meg tollas barátainkat.

Aki nem tud ilyen kiránduláson részt venni, de hozzájárulna Magyarország sikeres részvételéhez, úgy is megteheti,  hogy megszámlálja kertje vagy a közeli park madarait és eljuttatja észlelési eredményeit az MME-nek.

 

Vörösbegy gyűrűzés előtt. Fotó: MME/Bajor Zoltán

 

Bács-Kiskun megyei helyszínek

Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, ne hagyja otthon! Érdemes réteges ruházatban, terepcipőben jönni, és természetesen némi inni és ennivaló is legyen nálunk.

Helyszín: Baja, Harábó
Időpont: október 1. 9.00-14.00 óra
Találkozó: a helyszínen
Program: madármegfigyelés, gyűrűzés
További információ: Kalocsa Béla, 30/349-5497

Helyszín: Bácsalmás, Mátételki Kígyós-víztározó/bácsalmási Sóstó
Időpont: október 1. 9:00 órától
Találkozó: helyszínen
Program: madármegfigyelés
További információ: Tamás Ádám, 30/450-9227, Keresztes Lilla, 30/508-2423

Helyszín: Gara, Sóstó
Időpont: október 1. (szombat) 9.00 órától
Találkozó: Gara, benzinkút
Program: madármegfigyelő túra a Sóstó területén
További információ: Vogl István, 20/357-4719

Helyszín: Császártöltés, Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület
Időpont: október 1. (szombat) 8.30 óra:
Találkozó: 8.30-kor a Csala csárdánál (Kecel és Császártöltés között félúton, 54-es számú út melett)
Program: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében  betekintést nyerhetünk a madárvonulás-kutatás rendkívül izgalmas munkájába, kézből ismerhetjük meg a mocsárban jelen pillanatban vonuló énekesmadarait, előtte rövid gyalogtúra keretében is számba vesszük az észlelhető fajokat.
További információ: Agócs Péter, Természetvédelmi tájegységvezető  (30/4884587) (előzetes jelentkezés nem szükséges). Részvétel díjtalan.

Helyszín:Fülöpszállás,Kelemen-szék
Találkozó:Kígyósi-csárda parkoló
Időpont:2016.10.02., vasárnap, 9.00 óra
Kapcsolat:Nagyné Grecs Anita  0670/638-8310

 

MegyemadármegfigyelésKiskunsági Nemzeti Park