2024.04.26, Péntek

Derült, hullócsillagnéző idő várható

2016.08.12. 10:57

A Perseidák raja már itt záporozik a fejünk felett, és remélhetőleg ma éjjel az ég is derült lesz.

Hirdetés

Tegnap éjjel megérkezett a Perseidák raja, és olyan csodásan záporoztak, ahogy előre megjósolták. Sajnos tegnap éjjel felhős éggel kellett szembesülnünk, de a mai égbolt mindent kárpótol, óránként 60-100 meteoritot is láthatunk.

 

A fényszennyezett belvárosban csekély az esélye, hogy tisztán láthatjuk a hullócsillagokat, ezért mindenképpen érdemes olyan helyet választani a Perseidák megfigyeléséhez, ahol kevés a lámpaoszlop és a kivilágított épület. Azután már csak a kívánságokat kell összeírogatni, hátha teljesülnek...

 

Hullócsillagok Éjszakája

Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a Dombon figyelik éveről évre több százan az égi eseményt. A Hullócsillagok Éjszakáján nem csak ülünk és nézünk, programokkal is várják az érdeklődőket.

20:00 órától Szűcs László, a a Kecskeméti Planetárium munkatársa játékos interaktív előadást tart kicsiknek és nagyoknak az űrutazás alapjairól.

20:30 órakor bemutatkozik a "Puli" -  a Holdra készülő űrjármű (rover) földi prototípusával is meg lehet ismerkedni testközelből.
Előadó: Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli Csapat alapítója és vezetője

20:00 – 22:00 Meteorit kiállítás – Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló meteorit kiállítása. 

 

22.00 és 1.00 óra között hullócsillagnézés és távcsöves bemutató lesz a Dombon lézeres csillagkép ismertető kíséretében.

 

Mindez persze csak derült időben, de most elég jók a kilátások.

 

Miért van most csillaghullás?

Perseidáknak nevezett hullócsillagok tulajdonképpen a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó törmelékfelhő szemcséi. A felhőn belül az üstökös porának egyes csíkjai sűrűbbek, ezek akkor jönnek létre, amikor a kométa közelebb kerül a Naphoz. Idén a Föld egyszerre három ilyen csíkon halad át, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki.

A következő háromcsíkos felhőkeresztezésre 2028-ig kell várni.

 

A NASA videója még látványosabban mutatja a hullócsillagokat, hiszen az űrből készített felvételek szerint azok sokkal fényesebbek, szabad szemmel jobban kivehetők, mint a Földről szemlélve. 

 

Megyeperseidákcsillaghullás