2024.04.19, Péntek

A tudás megvan, az eszköz hiányzik - egészségügyi körkép az orvosi eszközállományról

K&H gyógyvarázs, Bácsmegye

2016.08.31. 13:06

Hiába képzik magukat folyamatosan a magyar orvosok, ha a modern orvosi technológiák hétköznapi alkalmazásához szükséges eszközök sok esetben hiányoznak - derült ki egy országos felmérésből.

Hirdetés

Elavult műszerek, naprakész orvosok

 

A K&H gyógyvarázs program keretében megkérdezett kórházak szerint a magyarországi intézmények csak közepesen vagy gyengén ellátottak korszerű műszerekkel, és csupán 27%-uknak van egy évnél fiatalabb eszköze. A mentők esetében is hasonló helyzetről számoltak be a megkérdezett szakemberek: felszereltségüknek alig több mint harmada (36%) tekinthető modernnek, és ezeknek is igen csekély, mindössze 10%-a a kifejezetten gyermekekre specializált eszköz.

 

Pedig a legújabb technikai lehetőségekről folyamatosan tájékozódnak a szakemberek. Főként hazai továbbképzéseken és konferenciákon értesülnek az újdonságokról, amelyeken nagy többségük (82%) évente részt vesz, míg külföldi képzésekre viszonylag kevesen (28%) jutnak el.

 

Az okok egyértelműen a forráshiányra vezethetőek vissza, hiszen a Kórházszövetség legfrissebb tájékoztatása alapján az ágazat GDP-arányos finanszírozása Magyarországon a legalacsonyabb a visegrádi államok között. Érthető tehát, hogy az intézmények az új műszereket, berendezéseket sok esetben alapítványi vagy pályázati forrásból tudják beszerezni.  

Ilyen helyzetben kifejezetten fontosak az olyan vállalati szerepvállalások is, mint amikor például a Duna Aszfalt korszerű ultrahang-diagnosztikai eszköz vásárlásához járult hozzá a  Bács-Kiskun Megyei Kórház Neurológiai és Stroke Osztálya számára idén áprilisban.

 

A modern eszközök nem csak gyógyítanak

Az új, innovatív eszközök fontossága azonban nem „csak” abban rejlik, hogy gördülékenyebbé teszi a betegek és az orvosok számára is a vizsgálatokat.  A kórházi dolgozók és mentőápolók elmondásai alapján közel ilyen fontos az is, hogy inspirálóan, lelkesítően hatnak, mivel a nagyobb szakmai hatékonyság több sikerélményt nyújt.

 

K&H gyógyvarázs pályázat

A K&H gyógyvarázs pályázatán idén 14 gyermekegészségügyi intézmény nyert eszköztámogatást, összesen 20 millió forint értékben.

A megyéből a Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ 3 880 485 Ft-ot, a Bácsalmási Mentőállomás 300 990 Ft-ot nyert. Az összegből olyan modern eszközöket tudnak beszerezni, amelyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a gyermekbetegek ellátását.