2024.04.16, Kedd

Fokozott őzveszély az utakon!

2016.07.26. 11:56

Ön tudja mit kell tenni, ha elüt egy őzet?

Hirdetés

Megkezdődött az őzek násza, ami veszély jelenthet az utakon: augusztus közepéig nagyobb eséllyel ugorhat az autónk elé egy őz, de kellő körültekintéssel és a megfelelő szabályok betartásával elkerülhetjük az őzgázolást és a balesetet.

 

Az Országos Vadászati Védegylet közleményben figyelmezteti az autósokat ,hogy a következő hetekben fokozott figyelemmel közlekedjenek. Elkezdődött ugyanis az őzek nászidőszaka, az üzekedés, amikor nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszokon kell éberebbeknek lenniük a sofőröknek. 

 

Nász idején az őzek egész nap mozognak, figyelmetlenek, csak a suták becserkészésével foglalkoznak, így gyakrabban bukkannak fel a közutakon. Gyakorlatilag bárhol számíthatunk rájuk, hiszen az őz a legelterjedtebb nagyvadfajunk, állománya a becslések szerint körülbelül 360 000 egyed.

Mit tegyünk ha őzet látunk az úton vagy annak közelében?

Különösen azokon a részeken vezessünk lassabban, figyelmesebben, ahol az út rosszul belátható, a szélén erdő, bozótos van. Ha messzebbről látjuk, hogy kiugrik a sűrűből egy őz, számíthatunk arra, hogy egy másik is követi. Ilyen helyzetben lassítsunk, várjunk pár másodpercet, esetleg dudáljunk!

Ha vadat látunk az úton, az egyetlen helyes megoldás a fékezés, ha szükséges, a vészfékezés. Kikerülni ne próbáljuk, mert úgy jó eséllyel lehajtunk az útról vagy áttérünk a szembejövő sávba, és mindkét lehetőség potenciálisan komolyabb veszélyt hordoz, mint a vaddal való ütközés.

És ha már megtörtént a baj?

A vadelütések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül hívni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését.

Emellett a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is értesíteni kell (elérhetőségeit a rendőrség tudja).

Amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű CASCO biztosítás téríti meg (az EU országainak többségében a vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti).

Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet: egy őzbak vadászati értéke több mint egymillió forint is lehet. 

 

 

Megyeközlekedésőzveszély