2024.04.23, Kedd

A városföldi sasmérgezés csak egy a sok közül

2016.07.18. 09:35

Felmerül a kérdés, egyáltalán hogyan birtokolhat valaki egy 2008 óta betiltott erős idegmérget?

Hirdetés

A Városföld külterületén történt parlagi sas mérgezés sajnos nem egy kirívó eset volt, számtalan mérgezés történik az ország és megyénk területén. Egy-egy róka elpusztítása érdekében felelőtlenül tesznek ki mérgezett csalikat, melyeknek főleg védett, ritka fajok esnek áldozatul, és talán csak a szerencsének köszönhető, hogy emberben még nem tettek kárt.

 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt természetkárosítás és állatkínzás bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Városföld külterületén történt parlagi sas mérgezés miatt az elkövető ellen.

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda közelmúltban közzétett közleménye szerint Sz. Z. hivatásos vadászként dúvadgyérítés céljából egy 2008 óta betiltott hatóanyagú növényvédőszert,  karbofuránt fecskendezett tojásokba, amelyekből a városföldi Sz. Józsefnek is adott. A férfiak a mérgezett tojásokat 2014 novemberétől Városföld külterületén helyezték ki, elsősorban az elszaporodott rókaállomány apasztására. A kirakott csaliktól két róka elpusztult, ám a húsukból táplálkozó - GPS jeladóval is ellátott - "Remény" nevű, illetve egy másik példány parlagi sas is elpusztult.

- Sajnos, ez a felderített eset csak egyike az utóbbi években a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata által a működési területen észlelt jelentős számú madármérgezésnek – adta ki közleményben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Minden évben több védett faj esik áldozatául a meggondolatlanságnak és a tudatlanságnak:

- 2013-ban hét esetben találtak méregtől elpusztult tetemeket. Egy kékes rétihéja, négy fokozottan védett kerecsensólyom, 24 barna rétihéja, hét egerészölyv, két vetési varjú, valamint méreggel kezelt tojások, fácán- és nyesttetemek kerültek elő;


- 2014-ben három egerészölyv, két fokozottan védett rétisas, 1 fehér gólya tetemére és méreggel átitatott galambtetemekre bukkantak;

 

- 2015-ben négy fokozottan védett parlagi sas, 10 egerészölyv, két barna rétihéja esett áldozatul;


- 2016-ban eddig hat egerészölyv, egy rétisas, egy kutya és egy róka pusztult el méregtől, legutóbb pedig a két parlagi sas.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kéri a külterületen élőket, kirándulókat, hogy járjanak nyitott szemmel, és a görcsös testtartásban vagy csoportosan elpusztult gyanús állattetemeket, kihelyezett tojásokat mindannyiunk érdekében haladéktalanul jelentsék be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál a következő telefonszámokon: 06/30/555-6171 (ügyeleti telefon), 06/76/482-611 (központi telefon).

MegyeKiskunsági Nemzeti Parkmérgezés