2024.05.20, Hétfő

Te is szedd Bács-Kiskunban!

2016.03.31. 14:16

Hirdetés

Bács-Kiskun megye is csatlakozott a TeSzedd ! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű önkéntes akcióhoz. Április 28-május 1. között szerte az országban önkéntesek ezrei szabadítják meg az eldobált hulladéktól szűkebb-tágabb környezetünket.

Az akció megyei beharangozójához sajnos nem volt nehéz aktuális helyszínt találni. Az 54-es út közvetlen közelében, Helvécia mellett is szemétkupacok tömkelege a mementója az emberi hanyagságnak és felelőtlenségnek. A felhozatal változatos, van itt televízió, háztartási hulladék, építési törmelék, kutyatetem, jobb sorsra érdemes Miki egér, és rengeteg PET palack. Számos olyan hulladék, amely szelektíven gyűjthető és újra felhasználható vagy komposztálható lett volna. Ehelyett most az egész megy a lerakóba vagy a szemétégetőbe.

 

Móni István, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) projektmenedzsere elmondta, hogy Bács-Kiskun az első és egyetlen az országban, mely megyei szinten a program mellé állt. A Teszedd! akciót idén immár hatodik alkalommal szervezi a Földművelésügyi Minisztérium és az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság.

- Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sajnos még mindig bőven van mit összeszedni az országban, elég csak ezen a helyen körbenézni. Ráadásul ahol összeszedjük, újratermelődik a szemét, bár azért csökken a mennyisége – nyilatkozta Móni István.

- Másrészt viszont örömmel tölt el, hogy évről-évre egyre több önkéntes van, aki részt vesz az akcióban. Tavaly például 170.000-en voltak országszerte, Bács-Kiskunban 6000-en – tette hozzá.

Tavaly 2300 tonna szeméttől szabadították meg az országot az önkéntesek, azaz 4 nap alatt gyakorlatilag 900 kukásautót raktak tele.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat eltökélt szándéka, hogy a TeSzedd! program kiemelt figyelmet kapjon a megyében.

- A kezdeményezéssel példát szeretnénk mutatni hazánk más megyéinek, településeinek. Hosszútávon ugyanakkor szemléletformálás a célunk, hiszen nem elég egyszer-egyszer összeszedni a szemetet, fontos lenne, hogy annak lerakása ne is kezdődjön el – mondta Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke.

Az elnök ösztönzésképp minden lelkes önkéntesnek egy „A Dunától a Tiszáig Bács-Kiskun megye” című könyvet ajánlott fel.

Eddig 1300-an jelentkeztek Bács megyéből, de a regisztráció még április 18-ig tart. Bízunk benne, hogy ez a szám jelentősen nőni fog, hiszen az ország legnagyobb megyéjének ennél jóval több résztvevőt illene delegálnia.

Az önkéntes akcióra iskolák, lakóközösségek, magánszemélyek, vállalatok és önkormányzatok jelentkezését várják az akció honlapján, a szelektalok.hu/teszedd oldalon. Az önkénteseket kesztyűvel és szemeteszsákokkal látják el a szervezők.

 

 

Galéria

Megyehulladékte szeddszemétgyűjtésnagytakarításridegOKTFNHI