2024.07.16, Kedd

Új borozó pezsdítheti fel a nemesnádudvari pincesor életét

2016.01.18. 14:20

A Hajós-Bajai borvidék egyik gyöngyszemén, Nemesnádudvaron, a Máriavölgye Pincesoron egy újjáépült borospince nyitja meg hamarosan kapuit a látogatók előtt. A tulajdonos, a Merkbau cégcsoporthoz tartozó Knáb-N Kft. célja, hogy újra élettel töltsék meg a történelmi pincesort, népszerűsítsék a helyi borászok kiváló, ám kevésbé ismert borait, programot nyújtsanak a községbe érkező vendégek és turisták számára, és nem utolsósorban megőrizzék a pincefalu építészeti és kulturális örökségét.

Az Alföld déli részén fekvő több, mint 2000 fős Nemesnádudvar utcái és házai magukon viselik a sváb építészeti kultúra jegyeit. Az ország egyik legszebb pincesorát őrzi a település. Ugyan a faluban több helyen is találhatók présházak, a leghíresebb és a legszebb mégis a Máriavölgye pincesor szorosan egymás mellett elhelyezkedő, takaros fehér házacskái.

A nemesnádudvari székhelyű Knáb-N Kft. tulajdonosának, a helyi születésű Knáb Jánosnak is van egy présháza a pincesoron. A családi hagyományok, a helyi értékek és tradíciók megőrzése hozta az ötletet, hogy új életet leheljenek a borospincébe. Kialakítottak egy csaknem 90 nm alapterületű, 58 fő befogadására képes borozót, melyhez egy 7,5 nm-es tároló pince és egy 13,5 m²-es bemutató pince kapcsolódik. A pince mögött pedig még egy teraszt is kialakítottak, ahonnan festői látványt nyújtanak a hullámzó szőlőültetvények. A beruházó környezetbarát szemléletét tükrözi, hogy a borozó tetején napelemeket fedezhetünk fel, melyből az áramellátást tudják megoldani.

A borozó belsőépítészeti megoldása egyszerre modern és hagyománykövető. A fa természetességét, a robosztus tartógerendák „vidékiességét” finoman kombinálják a látszóbeton nyers, korszerű megjelenésével. A kandallóban pattogó tűz az otthon melegét varázsolja a helyiségbe.

A borozót és a hozzákapcsolódó infrastruktúrát a pályázati határidők miatt rekordidő alatt kellett kivitelezni. A kivitelező alvállalkozók, mesteremberek gyors és minőségi munkájának megbecsüléseképp a Knáb-N Kft. ünnepi vacsorára hívott mindenkit, aki részt vett a munkálatokban, ahol Knáb János kifejezte nekik köszönetét.

Knáb János

A borozó a borkultúra és a Hajós-Bajai borvidék borainak népszerűsítését szolgálja. A Nemesnádudvari Borbarátok Egyesületének céljaival összhangban, a kínált boraikat döntően a pincesor és a település területén termelt szőlőkből állítják elő. A nemesnádudvari pincék falai között olyan borok érlelődnek, mint a hagyományos műveléssel termesztett Kadarka, vagy a kiváló minőségű Chardonnay, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Királyleányka, Kunleány, Kékfrankos és Cabernet sauvignon. A választék széles, és a hozzáértő borosgazdákban sincs hiány. Már csak az hiányzik, hogy borkóstolók, borvacsorák, bortúrákkal egybekötött rendezvények színesítsék és töltsék meg újra élettel ezt a több száz éves borászati múlttal rendelkező pincefalut.

Galéria

MegyeKnáb JánosKnáb-N Kftnemesnádudvarhajósborozó