2024.04.20, Szombat

11.000 gyermek egyszerre fog kezet mosni - Guiness-rekord kísérlet

2016.04.14. 14:18

Hirdetés

A kézmosásoktatáson résztvevők világrekordját tervezik az iskolákkal közösen megdönteni az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályain dolgozó e-Bug koordinátorok.

A több helyszínen egyszerre tartott kézhigiénés oktatás Guinness rekordját Glasgow-ban állították fel. Itt 3039 diák vett részt a rekordkísérletben, amit jó eséllyel tudnak felülmúlni a magyar iskolások, hiszen eddig már több mint 11000-en jelentkeztek, 153 iskolából az ország különböző részeiről.  Bács-Kiskun Megyében 12 iskolából 948 diák fog részt venni a világrekord kísérlet felállításában. Az esemény során több helyszínen,  egy időpontban egy tanóra keretében mutatják be a képzett instruktorok a kézmosás fontosságát és annak helyes technikáját.

A rekordkísérlet időpontja 2016. május 5., a WHO egészségügyi intézményeknek létrehozott kéztisztasági világnapja. Bár a figyelem ezen a napon az egészségügyi intézmények dolgozóira és látogatóira szokott irányulni, az ÁNTSZ e-Bug csapata úgy döntött, hogy a diákokat is megszólítja, hiszen a gyermekkorban elsajátított higiénés szokások egy életen át elkísérnek bennünket. 

A WHO felmérése szerint világon évente 3 millió gyermek hal meg olyan fertőzés miatt, amit alapos kézmosással el lehetett volna kerülni. Kezünk minden négyzetcentiméterén tízmillió baktérium nyüzsög, akiket bizony kordában kell tartani. A kézmosás annyira fontos, hogy október 15-ét a szappanos kézmosás világnapjává tették. Teljesen természetesnek kellene lenni, hogy kezet mossunk illemhely használata előtt és után, főzés, étkezés, sminkelés, sebkezelés és gyógyszerbevétel előtt, továbbá orrfújás, takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás után. 

További információkat és ingyenes oktatási segédleteket, játékokat a www.e-bug.eu weboldalon, az iskolákban, az ÁNTSZ honlapján https://www.antsz.hu/portal/ebug találhatnak.

forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, bacsmegye.hu

fotó: Thinkstock

Galéria

Megyekormányhivatalántszkézmosásguiness rekord