2023.12.10, Vasárnap

Összegyűltek a megye polgármesterei

2016.02.19. 13:03

A vidékfejlesztésre szánt források hatékonyabb megszerzése és felhasználása érdekében Vidékfejlesztő Fórumot tart a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye polgármesterei számára február 19-én, Kecskeméten.

Hirdetés

Rendkívüli lehetőségeket tartogat ez az év, hiszen csak vidékfejlesztésre mintegy 1300 milliárd forintos forrás áll majd rendelkezésre a jelenlegi Európai Uniós költségvetési időszakban, 610 milliárdra pedig már pályázathatnak az érintettek. Ezért kiemelten fontos, hogy a leendő pályázók minél több és pontosabb információkkal rendelkezzenek.

Rideg László

A Megyeházán tartott mai fórum célja, hogy a megyei települési önkormányzatokat, civil- és egyházi szervezeteket tájékoztassák a vidékfejlesztési program adta lehetőségekről. Elsősorban a már kiírt pályázatokról adtak információkat, de a folyamatban lévő, még nem kiírt pályázati lehetőségek is szóba kerültek.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a megye szempontjából a vidékfejlesztési pályázatok jelentik az egyik legnagyobb lehetőséget, hiszen Bács-Kiskun elsősorban agrár- és élelmiszeriparral foglalkozik. Ezért igyekszik a megyei önkormányzat minél több információt eljuttatni a településekhez és segíteni a munkájukat.

Rideg László hozzátette, szeretnék elérni, hogy ne csak a 63 milliárdos megyei keret hasznosuljon, hanem a többi operatív programból is jócskán megnövelt pénzösszegek érkezzenek. Ehhez viszont minél többet kell tenni a településeknek is, amihez a megyei önkormányzat segítséget nyújt. A pályázatok előkészítésében és megírásában is segítik az önkormányzatokat.

Baksa Tamás

Ezután Baksa Tamás, az Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárság munkatársa tartott a megjelenteknek előadást, melyben részletesen bemutatta a Vidékfejlesztési Program keretében a közelmúltban kiírt két pályázatot. (Ezek a következők: Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés VP-6-7.4.1.1-16, Egyedi szennyvízkezelés VP6-7.2.1.2-16.) Előadása kapcsán szó esett egyéb, önkormányzatokat érintő pályázati felhívásokról és a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésének problematikájáról is.

Ezt követően egy meghívott pályázati szakértő, Máté Péter számolt be a vidékfejlesztési pályázatok gyakorlati tapasztalatairól, tudnivalóiról, akivel a rendezvény résztvevőinek lehetősége volt - interaktív módon - a felmerülő kérdéseket is megvitatni.

A tájékoztatót személyes konzultációk követték, melynek keretében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársai igyekeztek az egyéni fejlesztési elképzelések kapcsán felmerülő kérdéseket megválaszolni. A nap során minden település vezetőjének/szakemberének lehetősége volt arra, hogy a TOP-os pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzési és nyilvánossági/kommunikációs feladatait a megyei önkormányzat kollégáival egyeztesse.

Galéria

MegyeEUvidékfejlesztésmegyei önkormányzatrideg lászlópályázatok