2022.07.02, Szombat

Jánoshalmi siker: 30 év után újra van magyar traktor!

2016.04.08. 11:25

Harminc év után ismét magyar építésű traktort fejlesztett a hazai agrárgépszakma – írja az Agrárágazat című mezőgazdasági szaklap. A régi Dutra műszaki alapjait innovatív módon megújító fejlesztésre egy dinamikusan fejlődő és gyarapodó jánoshalmi vállalkozás, a Renner Bt. szánta el magát.

Magyarországon 30 éve nem gyártanak, fejlesztenek traktort, ugyanakkor a magyar gazdák-gazdaságok egy részének a körében határozott igény van az ilyen 50-80 lóerős gépek elérhetőségére.

Az Agrárágazat értesülése szerint ennek az igénynek a kielégítése érdekében vágott bele a Jánoshalmán működő Renner Bt. a maga korában népszerű és bevált Dutra traktorok újratervezésébe. 

– A célunk az volt, hogy könnyen és olcsón szervizelhető, megfizethető karbantartási igényű és kis költséggel üzemeltethető, ugyanakkor a változatos terep- és talajviszonyok közt is jól teljesítő traktort építsünk a kis- és középgazdaságok számára – mondta az Agrárgazdaság riporterének a Renner Tamás, a vállalat műszaki igazgatója.

A tervezés során konzultáltak az egykori Vörös Csillag Traktorgyárban gyártott régi Dutra ma már 80 éves tervezőjével, továbbá talaj- és rezgéstani szakértőkkel, agrártechnológusokkal és persze a gazdák-gazdaságok képviselőivel is.

A négy azonos méretű keréken futó, 50 és 80 lóerős japán Kubota-motorokkal meghajtott traktorok első példányát áprilisban és májusban mutatjuk be Hódmezővásárhelyen és a kiskőrösi Dutra Napokon is, majd az egyéves nyúzópróba után, 2017-ben meglesz a nullszéria, 2018-tól pedig akár a sorozatgyártás is elkezdődhet – tette hozzá Renner Tamás.

A Renner-művek egykor egy kis garázsból indult, ma 220 alkalmazottal 3000 féle terméket gyárt heti 400 ezer darabos volumenben elsősorban Nyugat-Európába, de az USA-ba és kisebb részt Kelet-Európába is.

Forrás: agraragazat.hu/KohoutZ

Fotó:  agraragazat.hu/KohoutZ

Galéria

Megyetraktorrennerdutra