2024.04.22, Hétfő

Ingatlanárak alakulása a megyében – hatalmas különbségek

2016.03.02. 15:23

Növekvő árszínvonal és hatalmas lokációs különbségek. Ez rajzolódik ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztikából, mely 2014 és 2015 között vizsgálja az piacon kínált otthonok átlagárait. A Bácsalmási Kistérség meglepően teljesített.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban tapasztalt változások felrázták az évekig szunnyadó, olykor-olykor kínlódó ingatlanpiacot. Az Otthontérkép megvizsgálta az árváltozás irányát és mértékét a 2014-2015-ös időszakban országos és megyei szinten egyaránt. (A kínálati átlagár az eladásra kínált otthon átlagos négyzetméterárát jelenti, tehát nem azonos az értékesítési árral, mely a konkrét eladási árra utal.)

Az elemzésből kiderül, hogy az áremelkedés ugyan összességében drámainak tűnik, a trend azonban mégsem mondható általánosnak.

Az elmúlt egy évben folyamatos és látványos volt az átlagos kínálati árak növekedése, ám területi és minőségi szempontból komoly különbségeket láthatunk. Budapest és az ország nyugati fele szárnyalt, megyéink többsége azonban változóan teljesített az átlagos irányárak tekintetében – nyilatkozta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Az országos adatokból kiolvasható, hogy míg 2015 júliusában közel 220 000 Ft átlagos négyzetméterárért kínáltak egy eladó otthont, addig 2016 januárjában már 312 000 Ft-ért tették ezt. A legnagyobb mértékű növekedés december és január hónapban figyelhető meg, melyet a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idézhettek elő.

Nem meglepő módon a legdrasztikusabb növekedés Budapesten állt elő, itt ugyanis 323 000 Ft-os átlagos négyzetméterárról 403 000-re ugrott az árszínvonal 2014 és 2015 között. A több mint 25 százalékos növekedés azonban nem általános. A nagy infrastrukturális, szociális és társadalmi egyenetlenségeknek köszönhetően az ország két táborra oszlott: vannak olyan területek, ahol kínálati átlagárak bőven meghaladták és maguk mögött hagyták a 2014-es szintet, és vannak olyan megyék, ahol nem hogy drágulás nem következett be, de akár 21 százalékkal is csökkent az eladó lakások és házak kínálati ára.

Bács-Kiskun megyében 2014-ben átlagosan 210 000 Ft-os négyzetméteráron hirdették meg az eladó ingatlanokat, míg 2015-ben 207 000 Ft-ért.

Kistérségekre lebontva már beszédesebb az eredmény. Világosan látszik, hogy a legdrágábban a Kecskeméti régióban juthatunk saját otthonhoz 237 000 Ft/négyzetméteres áron. A legalacsonyabb árak a Jánoshalmai kistérségben vannak, itt 27%-os áresést követően mindössze 45 000 Ft/négyzetméter-ért kínálnak ingatlant. A legdrasztikusabb növekedés a Bácsalmási területet jellemezte, itt ugyanis egy év alatt 45%-kal emelkedtek az árak! De Kalocsán is elég jelentős, 18 %-os áremelkedés tapasztalható.

Hogy mi várható a jövőben? Ditróy Gergely szerint az átlagárak várhatóan tovább nőnek a népszerű környékeken, míg a kevésbé felkapott településeken akár további árcsökkenésre is számítani kell.

 

Galéria

Megyeingatlanárakkínálatotthontérképkistérségátlagár