2024.06.13, Csütörtök

Jelentősek a fagykárok a megyében

2016.05.03. 12:26

Hirdetés

Eddig 1700 gazdálkodó jelentette be fagykárát a múlt heti fagyok után, amely  Bács-Kiskun, Somogy, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább. 

- Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről - nyilatkozta tegnap reggel  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője. Mártonffy Béla kiemelte: a kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák részesülhetnek, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot.

A fagykár az ország területét mozaikszerűen érintette, a gyümölcsfélék közül főként a szőlőt, az almát, a diót és más csonthéjasokat, a zöldségfélék esetében a kukoricát, területi eloszlását tekintve pedig Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább. A gazdák előrejelzései szerint az ország gyümölcstermésének akár a fele is odaveszhetett.

- Hétfőig 1700 gazdálkodó jelentette be tavaszi fagykárát, összesen mintegy 9200 hektárnyi területen, de ez a szám valószínűleg nőni fog még - mondta a Feldmann Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. 

- A Soproni borvidéken mintegy hetven-nyolcvan százalékban elfagytak a szőlőültetvények a múlt héten- tájékoztatott Taschner István, a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. Az 1850 hektáron elterülő borvidéken végzett kárfelmérés szerint az alacsonyabban fekvő területeken, Harkán, Fertőszentmiklóson és Fertőszéplakon minden hajtás megfagyott, ott az idén nem szüretelnek. A magasabban fekvő területek is károsodtak, de kisebb mértékben: Balf és Fertőrákos között 25 százalékos a kár. 

A fagykárt az észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni. A káresemény bejelentésénél azért fontos a 15 napos bejelentési határidő, mert a fagy által okozott sérülések a növényeken azonnal láthatóak, később azonban, ahogy a növény regenerálódik, a sérülések akár el is tűnhetnek. Azonban Mártonffy Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényzet csak akkor tud felépülni, ha a fagykár kevesebb mint a 60 százalékát érintette.

forrás: mti

Galéria

Megyefagykárfeldmann zsoltszőlőgyümölcs