2022.12.03, Szombat

A megyébe még nem, de Nógrádba már megérkezett az első gólya

2016.03.01. 10:25

Végre elérkezett a naptári tavasz, igaz, az időjárás még nem kényeztet el minket. Költöző madaraink, köztük a fehér gólyák viszont már úton vannak hazafelé, az első hírnökök pedig már meg is érkeztek. Bács-Kiskunban egyelőre még nincs hír hazatért gólyáról, de figyeljük a Bácsalmáson bekamerázott gólyafészket, lakói vajon mikor várhatók vissza?

Hirdetés

A Nógrád megyei Őrhalomban fészkelő fehér gólya minden évben az elsők között érkezik haza Afrikából. Az öreg hím, akinek idei érkezése valószínűleg a legkorábbi dátum az eddigiek közül, feltehetően február 26-án, délután landolt fészkében.

Kalocsa Béla, a Magyar Madártani Egyesület (MME) Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportjának az elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, egyelőre nincs információjuk, hogy Bács megyébe már érkezett volna idén gólya. Felhívta a figyelmünket, hogy Bácsalmáson van egy bekamerázott gólyafészek, ahol élőben lehet követni az ott élő gólyapár életét, a nászidőszakot, tojásrakást és a fiókák felnevelését.

A bácsalmási gólyák egyelőre még nem érkeztek meg, de bármelyik nap várhatóak, mivel ez a pár is a korán érkezők közé szokott számítani. Egyelőre csak a tatarozásra szoruló, gyomoktól felvert üres fészket látni a kamera képén, de érdemes ezt a linket elmenteni, és rendszeresen visszakukkantani az oldalra, mi újság gólyáék háza táján.

Akit érdekel, hol vannak gólyafészkek a megyében, sőt, az egész országban, az kikeresheti a gólyafészek adatbázisból.

Hazánkban költ Európa egyik legjelentősebb fehér gólya állománya, kb 5000 pár, annak ellenére is, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a számuk. Elsősorban a fészkelési lehetőségeik megszűnése, táplálkozó területeik csökkenése veszélyezteti őket, de vonulás közben vagy villanyoszlopokon történő áramütés következtében is sokan elpusztulnak. Az MME évek óta folytat sikeres gólyavédelmi programot hazánkban, szoros együttműködésben a helyi lakossággal és az illetékes hatóságokkal.

forrás: Északi gólyahír, MME

Galéria

Megyeelső gólyanógrádőrhalombácsalmáswebkamera