2024.03.03, Vasárnap

Csaknem két év börtön állatkínzásért

2016.02.23. 10:31

Szaporodnak a letöltendő börtönbüntetést kiszabó ítéletek az állatkínzások esetében. Legutóbb a Budapesti Kerületi Bíróság ítélt 1 év 10 hónap letöltendő börtönre egy budapesti férfit.

Hirdetés

A büntetett előéletű J. Ferenc 2013. augusztusban Budapest külterületén bántalmazta 2 hónapos kistestű keverék kutyáját. Egy szöges fa léccel többször, nagy erővel megütötte, minek következtében a kutya súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság különös szenvedést okozó állatkínzás bűntettében bűnösnek találta a más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlottat, és mint többszörös visszaesőt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyektől.

A Mohácsi Járásbíróság is bűnösnek találta különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntettében azt a lánycsóki férfit, aki az udvarán súlyosan bántalmazott egy kistestű kutyát. Az eb többszörös csonttöréseket, belső sérüléseket szenvedett, amelyek olyan súlyosak voltak, hogy az állat nem élte túl a bántalmazást.

A vádlottra öt hónap börtön és egy év közügyektől való eltiltás vár, ezen felül a bűnügyi eljárás költségeit is meg kell fizetnie.

Mindeközben szombaton 120 állatvédő szervezet összefogásával az állatkínzás ellen tartottak demonstrációt sok ezer résztvevővel. A szervezők átadták az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága képviselőjének azt a törvénymódosító javaslatot, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza. 

Jelenleg a Büntető törvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa 2 év, minősített esetben 3 év szabadságvesztés. Mivel az állatkínzás jelenleg csak vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek, így a büntetésnek nincs elrettentő hatása.

Az állatvédők törvénymódosító javaslata az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná és bűntetté minősítené át az ilyen cselekményeket, így akiket bűnösnek találnak a bíróságok, nagyobb eséllyel kerülhetnének börtönbe.

 

Forrás: MTI, fovarositorvenyszek.birosag.hu, mohacsiujsag.hu

A kutyafotó csak illusztráció, MTI Krizsán Csaba

Galéria

Megyeállatkínzásbörtönbüntetésdemonstrációállatvédők