2024.06.19, Szerda

Felavatták a Lajozsmizsénél lelőtt repülő lengyel legénységének emlékművét

2016.05.26. 07:03

Katonai tiszteletadás mellett felavatták a második világháborúban a város felett lelőtt brit repülő lengyel legénységének emlékművét Lajosmizsén.

Hirdetés

Katonai tiszteletadás mellett felavatták a második világháborúban a város felett lelőtt brit repülő lengyel legénységének emlékművét Lajosmizsén. A brit felségjelű repülőgép utánpótlást szállított a varsói felkelőknek Olaszországból 1944. augusztus 26-án, amikor a német légvédelem lelőtte Lajozsmizsénél. A gép héttagú lengyel legénysége hősi halált halt.


Basky András, Lajosmizse polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, jelképes, hogy az emlékmű a turulszobor és az 1956-os emlékmű mellé került, hiszen mindhárom alkotás ugyanazt hirdeti: a hősök tiszteletét, az emlékezést rájuk és a küzdelmet a szabadságért.
Az új szoborral állítunk emléket örök időkre a pilótáknak, akik meghaltak a lengyel nép szabadságáért. Hirdesse és erősítse a lengyel nemzet iránti tiszteletünket, megbecsülésünket, amellyel ezeréves történelmi múlt és barátság köt össze bennünket, magyarokat - tette hozzá a polgármester.     

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte, a hét lengyel azzal a meggyőződéssel szállított segélyt a varsói felkelőknek, hogy hozzájárulnak népük függetlenségéhez. A magyarokat és lengyeleket sok minden köti össze. 


Nem sok olyan nemzet létezik, amelynek több mint ezeréves államisága van. Mi, magyarok és lengyelek ezt elmondhatjuk magunkról - fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter. 
Ez arra is bizonyíték, hogy ennek a két népnek olyan lelke és olyan küzdeni akarása van, amellyel mindig is képes volt szabadságát "kiverekedni".

Andrzej Kunert, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács elnöke emlékeztetett, a második világháború ideje alatt hét angol felségjelű, de lengyel személyzettel repülő gép zuhant le Magyarország területén. Valamennyi lengyel repülőst a solymári brit katonai temetőben helyezték örök nyugalomra,  Ruzsán, Szentesen és Bácsbokodon már emlékmű áll tiszteletükre.     

A lajosmizsei emlékművet sortűz után, katonai tiszteletadás mellett leplezték le. A koszorúk elhelyezése közben Gripen vadászgépek repültek el az emlékezők felett. Az emlékművet megáldotta és felszentelte Ferenczy József református lelkész, Süveges István kanonok, főesperes, lajosmizsei plébános és Grzelak Krzysztof plébános. 

Mind a négy magyarországi emlékmű a lengyel gyökerű Brzózka Marek szegedi szobrászművész alkotása. A lajosmizsei kötelékben szálló repülőket ábrázol. 

forrás: mti / honvedelem.hu

Galéria

LajosmizseLajosmizsekatonai tiszteletadásBrzózka Marek