2024.07.19, Péntek

kutatás

Először azonosítottak szárazföldi laposférgeket Magyarországon

2024.01.31

Országos Hírek

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon - közölte az MTI-vel a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat szerdán.

Eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

2023.03.30

Országos Hírek

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel csütörtökön.

Negyvenkét új csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport

2023.02.28

Országos Hírek

Negyvenkét eddig ismeretlen csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagja volt Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatója is.

Magyarország a régiós középmezőnyben a mobilfizetések használatában

2022.11.23

Országos Hírek

A magyarok 62 százaléka használja okostelefonját az interneten vásárlásra és fizetésre, közel negyedük a boltokban is mobiltelefonnal fizet - derül ki a Visa vizsgálatából, amelyet nyolc közép- és kelet-európai országban végzett a kártyakibocsátó társaság.

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított új Skill-labort

2021.10.14

Kecskemét

Az új oktatólaborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is.

Cetbiológus és sarkkutató is előadást tart a diákoknak szóló eseményen

2021.04.14

Országos Hírek

Online rendezik meg idén a Lányok Napját.

Világszenzáció: Szegeden kutatják ki a nukleáris hulladékok felezési idejének csökkentését

2019.04.06

Országos Hírek

Tudományos világszenzáció készülődik: az SZTE vezetésével korszakalkotó eredményekre törő kutatás indul el nemzetközi együttműködésben. A kormány 3,6 milliárd forinttal támogatja a kutatási programot.

Kutatás: a magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

2017.10.16

Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen - ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Lakossági felmérés indult a kerti lucfenyők pusztulásáról

2024.01.07

Megye

A hazai lakosság közreműködését kérik abban, hogy segítsenek képet alkotni az elmúlt évben tapasztalható kerti lucfenyő pusztulásról egy mindössze három kérdésből álló kérdőív kitöltésével.

Szabadidős horgászok segítségét kérik a hazai vizek állapotának felméréséhez a kutatók

2023.03.01

Országos Hírek

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja - áll az intézmény szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

ELTE-kutatás: a kutyakölykök spontán lemásolják az ember viselkedését

2023.02.17

Országos Hírek

A kutyakölykök hajlamosak spontán utánozni az ember által mutatott egyszerűbb viselkedéseket, még akkor is, ha nem kapnak érte jutalmat, míg a macska- és a farkaskölykökre ez nem jellemző - derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak tanulmányából, amely csütörtökön jelent meg a Scientific Reports című folyóiratban.

Ismeretterjesztő kötetet adott ki az Agrártudományi Kutatóközpont

2022.04.01

Országos Hírek

Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adott ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteken.

Több mint kétezer programmal várják az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakáján

2021.09.24

Országos Hírek

Az egyetemek mellett kutatóintézetek, múzeumok, levéltárak és több cég is készül programokkal a Kutatók éjszakájára.

Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldások kidolgozására nyert támogatást a Zöldségmag Kft.

2020.06.17

Aktuális

Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokat dolgozott ki a budapesti székhelyű Zöldségmag Kft, a csaknem 535 millió forintos beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert, mintegy 294 millió forint támogatásból, 147 millió forint hitelből és több mint 93 millió forint önerőből finanszírozták - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Hamarosan érkezik a Kutatók Éjszakája Kecskemétre

2018.09.12

Kecskemét

Izgalmas, interaktív programokkal várják az érdeklődőket az éj leple alatt.

Fontos problémának találják, de a megoldást másoktól várják az emberek

2016.02.28

Felmérést végzett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hogyan viszonyulnak az emberek Magyarországon a klímaváltozáshoz. A fő eredmény, ami elég beszédes is, hogy a kutatóktól, tudósoktól várják az emberek a klímaváltozással kapcsolatos megoldást.