2024.04.19, Péntek

Kultúra

Kurultaj - A világ legnagyobb jurtáját is felállítják idén Bugacon

2020.07.29

A világ legnagyobb jurtáját is felállítják az idei Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlésen, Bugacon, augusztus 21-e és 23-a között. Az „Attila Sátra” a nomád tábor közelében, a jurta falu mellett az Ősök Sátrai között fog állni, itt megtekinthetőek lesznek a kuriózumokkal kibővült régészeti és antropológiai kiállítások.

Aktívan zárja a 2019/20-as évadát a Kecskeméti Nemzeti Színház

2020.05.27

Online évadbejelentő sajtótájékoztatóval, gálával egybekötött díjátadóval, külföldi online premierekkel, trianoni emlékműsorral és egy grátiszközvetítéssel készül 2019/2020-as évada méltó lezárására a Kecskeméti Nemzeti Színház.

Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki intézmény - Kunszentmártonban is

2020.05.07

Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki kulturális intézmény, köztük a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, a szolnoki Szigligeti Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár.

Alapítvány gondozza Dargay Lajos szobrászművész szellemi örökségét

2020.04.02

Az alapítvány tagjai fontosnak tartják a tehetséggondozást, a Dargay-szellemiség jegyében zajló szemléletformálás elősegítését.

Kiváló színésznövendékek érkeznek Kecskemétre

2020.03.10

Március utolsó hetében ismét SZÍN-TÁR fesztiválra várja a színészetet és színházat tanuló fiatalokat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A rangos seregszemlén hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói mutathatják meg tehetségüket, színpadi rátermettségüket.

Több mint ötven rendezvény a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjában

2020.03.05

A hit kultúrája, a kultúra hite mottóval zajlik március 16. és április 6-a között a 35. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amely tizenhárom helyszínen több mint ötven programot kínál - derült ki a programsorozat kecskeméti sajtótájékoztatóján szerdán.

Alföldi Róbert Baján!

2020.01.08

A Bajai Színházért Alapítvány meghívására Bajára látogat Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező, akivel Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas újságíró, televíziós műsorvezető-szerkesztő beszélget.

Kecskeméti képzőművészek munkáiból nyílt jótékonysági kiállítás

2019.12.11

Megnyílt az ,,Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület” adventi képzőművészeti tárlata a volt Szigma épületében. 12 kecskeméti képzőművész ajánlotta fel a kiállított alkotásokat, amelyeket december 20-án árverésre bocsátanak. A befolyó összegből pedig hátrányos helyzetű képzőművészeket támogatnak.

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

2019.12.03

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára - közölte Bácsbokod önkormányzata kedden.

Tizenkilenc megye 19 települése a januári Pajtaszínházi Szemlén

2019.10.31

Tizenkilenc megye 19 települése képviselteti magát a januári Pajtaszínházi Szemlén, amelyen immár ötödik alkalommal mutatkozhatnak be a vidéki színházi körök, csoportok, amatőr társulatok - mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

Magyar művész nyerte a Berlini Fényfesztivál közönségdíját

2019.10.22

Magyar művész, Fat Heat alkotása nyerte az internetes szavazáson a Berlini Fényfesztivál közönségdíját.

Csütörtökön kezdődnek a Mozinet Filmnapok

2019.10.15

A vasárnapig tartó mustrán kilenc filmet láthat a közönség Budapesten és több vidéki városban.

Kulturális Örökség Napja az egykori kecskeméti Városi Kaszinóban

2019.09.20

A Kecskeméti Katona József Múzeum várja az érdeklődőket szeptember 21-én délelőtt 10 órakor egy épületvezetésre a Rákóczi út 3. szám alatt lévő, egykori Városi Kaszinóba, melynek nagyterme jelenleg – a Városháza felújítási munkálatainak befejezéséig – a polgári házasságkötési szertartások helyszíne.

Újabb díjjal gazdagodott a kecskeméti Katona József Színház

2019.09.13

Zayzon Zsolt kapta a legjobb férfi alakítás díját a 2019-es Vidéki Színházak Fesztiválján.

Áldás és izgalom

2019.08.27

Idén sem telt izgalmak nélkül a Budapesti Operettszínház bajai vendégszereplése: az égiek némiképp próbára tették a közönséget, és – mintha csak Deloris Van Cartier, a jobb sorsa érdemes bárénekesnő szavait szerették volna idézni – bőségesen ontották az áldást a szombati előadás közepette.

Pentelei Molnár János festményeiből nyílik kiállítás Kecskeméten

2020.07.16

Pentelei Molnár Jánosnak, a 20. század elismert csendéletfestőjének munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

Számos online programot kínálnak a hazai kulturális intézmények a héten

2020.05.18

Számos online programot kínálnak a következő napokban a magyarországi kulturális intézmények: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi-napot tart, a Hagyományok Háza virtuális népművészeti kiállítást nyit, a Debreceni Egyetem online koncertközvetítésekkel jelentkezik, a budapesti Szlovák Intézet pedig jazzkoncertet közvetít az interneten.

Online előadásfelvételek a kecskeméti színház kínálatában

2020.04.20

A kecskeméti teátrum kedd esténként 19 órától egy-egy korábbi előadásának felvételét teszi közzé közösségi oldalán.

Különleges évadbejelentésre készül a kecskeméti Színház

2020.03.27

Az első videó-rejtvényt március 28-án szombaton teszik közzé a színház Facebook oldalán.

Vörösmarty-emlékév - Országos rajzpályázatot hirdettek általános- és középiskolásoknak

2020.03.06

A Vörösmarty Emlékház a Vörösmarty-emlékév keretében országos rajzpályázatot hirdetett Vörösmarty 220 címmel, amelyre a 11-14 és l a 15-18 éves korosztály pályaműveit várják május 8-ig.

Székely Aladár fotográfiáiból nyílik kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban

2020.02.21

A tárlat - amelyet pénteken Tőry Klára művészettörténész nyit meg - péntektől március 29-ig látogatható.

Csík János a Mezzo zenekarral készítette el második szólólemezét

2019.12.16

A Csík Zenekar alapítója, énekese, hegedűse a Mezzo együttessel rögzítette egy új CD zeneanyagát, amelyet a népzenével átitatott önfeledt szórakoztatás jellemez.

Adventi programsorozattal zárja az évet a Kecskeméti Katona József Múzeum

2019.12.09

Adventi program- és meglepetéssorozattal zárja az évet a Kecskeméti Katona József Múzeum - közölte az intézmény marketing tanácsadója az MTI-vel.

„Amikor megtörtént a csoda”- szokatlan fotókiállítás nyílt Kecskeméten

2019.11.20

A Babyborn Photo, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Professzionális Babafotós Partnerének képeiből nyílt ma (hétfő) este kiállítás a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A képek megvásárolhatóak, az ebből származó bevételt a megyei kórház újszülött és koraszülött osztálya kapja majd.

Újcirkusz és karácsonyi bérletakció a kecskeméti színházban

2019.10.30

A kecskeméti Katona József Színházban eddig még soha nem látott újcirkuszt és balettszínházat ötvöző produciót is megtekinthet hamarosan a közönség, a karácsonyi bérletakció keretében pedig idén is ajándékokkal készül a teátrum a nézőknek - tájékoztatta a színház kedden közleményben az MTI-t.

A jövő évben rendezik a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét

2019.10.18

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szent vendégség (Eucharisztia/Úrvacsora) címmel rendezi meg a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét 2020. március 7. és április 25. között a kecskeméti Cifrapalotában, májustól a budapesti Párbeszéd Házában, augusztusban és szeptemberben pedig a Műcsarnokban.

Elkészült a kecskeméti Katona József Színház 2019/20-as évadklipje

2019.10.06

Az idei koncepcióról, a 11 éve a színházba visszatérő, évadfilmeket rendező Tiszeker Dániel filmrendezővel készült interjút olvashatják.

Jelmezes fotózás és ízelítő az idei évadból a kecskeméti Katona József Színházban

2019.09.19

Jelmezes fotózással, interaktív hangszerbemutatóval, játéksarokkal és bérletvásárlási akcióval is készül a kecskeméti Katona József Színház, de az idei évad előadásaiból is ízelítőt nyújt a teátrum a Színházak éjszakáján, szombaton.

Magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

2019.09.10

A Kálmán Lajos népzenekutató által alapított, a Hirös Agóra szervezésében megrendezendő nagy múltú programsorozat kiemelt figyelmet fordít a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére.

Gondos előkészítés előzi meg a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivált

2019.08.26

Új helyszíneket is bevonva, gazdag programot kínál a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál a városlakóknak és az idelátogatóknak szeptember 6-án és 7-én. A főszervezők és támogatók július 23-án számoltak be a részletekről. A beszámolón az is kiderült, hogy a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a fesztiválhoz kapcsolódóan itt rendezi meg a Megye Napokat.