2024.03.19, Kedd

Ismerkedjünk az orgonával

2016.02.10. 11:21

Hirdetés

Faragó Attila orgonaépítő vezetésével pénteken Tiszakécskén a Református Templomban megismerkedhetünk e hangszer gyönyörűségével. A művész életét áthatja a zene szeretete. Alkotókedve az új hangszerek tervezésével és építésével teljesedik ki. Ennek lehetünk tanúi. Bemutatja hangszerét, beszámol élményeiről.

Február 12-én alaposabban is szemügyre vesszük az idei sorozat főszereplőjét, az orgonát. Faragó Attila orgonaépítő, az AerisOrgona Kft. ügyvezetője a legrejtettebb zugokat is megmutatja és minden kérdésre válaszol. Délelőtt és kora délután gyerekcsoportok is barátkozhatnak majd az orgonával. Az érdeklődőknek 16 órakor és 17 órakor is indul vezetés az orgonakarzatra.

Faragó Attila orgonaépítő gyermekségétől az egyházi zene bűvöletében él. A nagyvarsányi és az újpesti baptista gyülekezetben meghatározó lelki és zenei élményekben lehetett része. Ifjúkorától mindmáig orgonál gyülekezeti alkalmakon, istentiszteleteken. Számára az orgona tehát nem pusztán szerkezet, hanem minden tekintetben szakrális hangszer. Orgonaépítő végzettséget a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem égisze alatt működő Hangszerészképző Iskolában szerzett, a legmeghatározóbb élményeket azonban a történeti orgonákkal való találkozások jelentették számára. Különösen a délnémet és thüringiai orgonatáj hangszereinek hatása vezette arra a meggyőződésre, hogy önálló céget alapítva tegyen hathatós lépéseket a Kárpát-medence orgonáinak megmentéséért. 2010-ben létrehozta az AerisOrgona Kft-t, hogy a művészi követelményeknek megfelelve gondozza és fejlessze hangszereinket. Érdeklődésük középpontjában a historikus orgonák szakszerű restaurálása és rekonstrukciója áll. Emellett különböző európai történelmi stílusoktól ihletett új hangszerek tervezésével és építésével is foglalkoznak.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai orgonaépítő cégként a közeli jövőben megvalósuló tekintélyes projekteket és felkéréseket mondhatnak magukénak. Előadókat és hallgatóságot egyaránt inspiráló egyedi hangszerek építésével és a régiek életre keltésével tovább szeretnék szolgálni az egyházi zene Istent magasztaló hangszereinek ügyét.

Az Orgona több szerepben rendezvénysorozat a Tiszakécskei Református Egyházközség, az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár és az Álomfogó Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap és Tiszakécske Város Önkormányzata támogatásával valósul meg.

forrás: tiszakecske.hu

fotó: nava.hu

Galéria

KultúraTiszakécskeorgonaFaragó AttilaReformátus Templom