2024.03.28, Csütörtök

Médiatanács: majdnem 70 millió forint támogatás animációs alkotásokra és online rövidfilmekre

2015.11.14. 11:55

Hirdetés

Majdnem 70 millió forintot nyertek el animációs filmesek és onlinerövidfilm-készítők a médiatanács pályázatán, a határon túli jelentkezőknek meghatározott hétmillió forintos Neumann-keret még kihasználatlan - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) pénteki közleményében.

    A testület 64,3 millió forint támogatást ítélt oda hét animációs filmnek a Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Macskássy Gyula-pályázatának második fordulójában. A Magyar Rajzfilm Kft.-től Máli Csaba dolgozza fel Dóka Péter meseíró Szupermalac és Űrpatkány című modern hangvételű történetét két részben. A Kedd Kft. szintén két epizódot készít Egy kupac kufli címmel - Pálfi Szabolcs rendezésében - Dániel András képeskönyv-sorozatából. A Kecskemétfilm Kft.-től Keresztes Dóra magyar népi imákat, könyörgéseket a naiv paraszti festészet stílusjegyei segítségével illeszt össze egy animációba. 
    A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók 17 részben folytathatják a Kortárs gyermekversek és dalok sorozatot, ezúttal többek között Lackfi János, Tóth Krisztina és Varró Dániel verseivel. Az Umatik Kft. Miklósy Zoltán rendezésében a Szőrmók Ovi fantáziavilágába kalauzolja majd el a nézőket. A felnőtt közönséghez szól elsősorban Tóth Luca: A völgy munkacímű alkotása, amely a nemi szerepek kifordításával mutatja be a nemi előítéletek fonák helyzeteit, kitalált természeti népek életén keresztül. A Budapesti Metropolitan Főiskolától Barkóczi Noémi: a Second Hand című pilot epizóddal egy turkálót és benne egy különös ruhadarab sorsát állítja a középpontba. 
    A médiatanács 2011 óta 98 animációs filmet, illetve sorozatot támogatott - több mint egymilliárd forint értékben - a Magyar Média Mecenatúra program pályázatai révén, és ösztönözte ezzel a színvonalas hazai kortárs animációs művészet fejlődését - írják.
    A közlés szerint a Neumann János-pályázat idei első fordulójában összesen 5 millió forint támogatást ítélt meg a médiatanács öt online rövidfilmsorozat készítésére. Ennek köszönhetően a Természetfilm.hu Egyesület hargitai medvék, jászsági parlagi és réti sasok, valamint lakótelepi vörös vércsék magánéletéről No Comment, avagy 24 órás körkapcsolás a vadonból címmel tudományos-ismeretterjesztő rövidfilm-sorozatot készíthet. 
    A Filmdzsungel Kft. honlapján - Mesél a ceruza címmel - Gauder Áron rendező tíz részben rajzol majd történeteket kisiskolásoknak a vadon élő állatok mindennapjairól. Az Index.hu felületén látható majd a bűnmegelőzési céllal készítendő Börtönséták című háromrészes alkotás, amelyben középiskolás csoportok látogatnak meg egy-egy börtönt, majd feldolgozó foglalkozáson vesznek részt. 
    A Mandiner.hu-n öt hagyományos szatmári parasztételről, köztük a málékásás töltött káposztáról vagy a szatmári pásztortarhonyáról forgatnak sorozatot. A válasz.hu oldalán jelenik meg a Láthatatlan Budapest riportfilm-sorozat második évada, amely decembertől hetente mutatja be virtuális városi túrákon a főváros öt kevéssé ismert helyét, a budai Vár rejtett zugaitól a víztoronybelsőkig. 
    Emlékeztettek: a médiatanács az elmúlt négy évben a Neumann János-pályázatokon eddig 64 online műsorszámot támogatott közel 70 millió forinttal annak érdekében, hogy az internetezők minél több értékes médiatartalommal találkozhassanak. A Neumann János-pályázat második fordulójára november 19-éig lehet kérelmeket beadni. A határon túli jelentkezők számára elkülönített 7 millió forintos keret még teljes egészében pályázható.

mti

https://www.facebook.com/121300254641169/photos/pb.121300254641169.-2207520000.1447498281./122892267815301/?type=3&theater

Galéria