2024.07.27, Szombat

Zajos csönd, havas tavasz

2013.03.15. 10:23

Aki Szabó Balázs Bandáját választja fellépőnek biztosra megy, hiszen az alig pár éve alakult és azóta átformálódott csapatnak fix törzsközönsége van Kecskeméten, velük nem lehet mellényúlni. Tudják ezt a javában zajló Tavaszi Fesztivál rendezői is, hiszen nekik köszönhetően másfél óra irodalmi kánaánban lehetett része annak, aki tegnap este ellátogatott a Ciróka Bábszínház nagytermébe. Persze Balázséknak sem okoz meglepetést  a telt házas közönség, úgy töltik be a színpadot, mint akik hazaértek.

A welcome dal egy igazi "zsenge", olyan, amit lemezen még senki sem hallhatott, amit a beharangozott csendes hangszerelés ellenére, néhány pörgős, jó ritmusú kedvenc  követ.  Az Öltözz fel! című dal második refrénére már a publikum jelentős része levetkőzte a kezdeti visszafogottság fátylát, jártak a lábak, a bátrabbak énekeltek és legalább egy tucat tinilány állt készen a dal címével ellentétes tevékenységre, ha és amennyiben....

Aztán a csend is kiforrta magát. Valaha élt és kortárs költők verslábain óvatosan szökött dalról-dalra, egyre beljebb a színházi sorok között. Az udvaron tomboló hóvihar és a rímekre olvadozó lélek ambivalenciájának közepette végre volt idő kicsit felengedni. A világ zajától védett dalburokban hallhatóvá vált egy szeletke belső csend. Mire Balázsék eljutottak a fináléig már mindenki magát hallgatta. A hétfő reggeli dugóban ebből töltekezünk.