A csülökfőző versenyre az ország más tájairól
neveztek be csapatok, érkeztek versenyzők Erdélyből és más határon túli
területekről. A versenyen 128 bográcsban főtt a pörkölt vasárnap
délelőtt - mondta el a rendezvény főszervezője és házigazdája, Bora Imre
az MTI-nek.
A versenyen részt vett Domokos László, az Állami
Számvevőszék elnöke, a fesztivál fővédnöke, aki emlékeztetett arra, hogy
a hungarikumokról szóló szakmai kiállítást és vásárt 2001 óta rendezik
meg Békéscsabán. A gasztronómiai hagyományokra épülő mezőgazdasági
termelés és élelmiszeripar felkarolása és népszerűsítése a települések
számára nyújt alternatívát megélhetést és munkát - mondta Domokos László
az MTI-nek. Az ÁSZ elnöke példaértékűnek nevezte a békéscsabai
fesztiválon megnyilvánuló szakmai és civil összefogást. A rendezvény a
versenyen részt vevő emberek munkájáról és az előállított termékek
megbecsüléséről szól - tette hozzá.
A csülökfőző versenyen a
zsűri elnöke Budai Gyula volt, a szakmai elnök Prohászka Béla
mesterszakács, olimpiai bajnok. A tagok között számos elismert hazai és
nemzetközi gasztronómiai szakember mellett részt vett a
Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)
vezérigazgató-helyettese, Gazsó L. Ferenc.
A fesztivál kiemelt
médiatámogatója 2013-ben az MTVA lett, a fesztiválon vendégként vett
részt Böröcz István, a cég vezérigazgatója, aki az MTI-nek a békéscsabai
fesztiválról elmondta: nagy figyelmet érdemlő fórum, amely a hazai
agrárgazdaságról, a magyar földről, a helyi kötődésekről és a tájegység
tradicionális ízeiről szól. Hozzátette: a rendezvény tartalmának és
mondanivalójának országos közvetítése a közmédia számára küldetést
jelent és kötelezettséget. A fesztivál négy napja a szórakozás és a
kikapcsolódás mellett Békés megye megtartó erejéről és jövőjéről is
fontos üzenetet küld számunkra. Professzionális fesztiválról van szó,
amely nagyon sok szolgáltatást foglal keretbe - hangsúlyozta.
A
békéscsabai csülökpörkölt hungarikummá nyilvánítását kezdeményezik a
fesztivál szervezői és a helyi gasztronómiai szakemberek, hasonlóan a
karcagi birka pörkölthöz. Az ötletről Budai Gyula úgy vélekedett: a
fesztivál kinőtte magát, már hagyománya van, ahol a békéscsabai
csülökpörköltet megyei sertésből és csak csülökhúsból főzik, egyéb
húsrészeket nem tartalmaz. A békéscsabai csülökfőző verseny hasonló
szintre jutott, mint más gasztronómiai fesztiválok jellegzetes termékei.
Ezt a nevet Békéscsabának meg kellene őriznie, le kellene védetnie,
hogy el tudja foglalni méltó helyét a hungarikum termékek között -
mondta.