2024.04.24, Szerda

Szobrot emeltek Ferenc Ferdinánd gyilkosának

2014.07.03. 06:31

Június 28-án több megemlékezés zajlott a szarajevói merénylet 100. évfordulója alkalmából. A meggyilkolt trónörökös, Ferenc Ferdinánd nem tartozott történelmünk pozitív személyiségei közé. Hogy miért, annak részletezése nem ennek az írásnak a feladata. Ami e megemlékezések közül megdöbbentett, az egy szobor avatása volt - számolt be a MONTÁZS magazin

Hirdetés

Nem akartam hinni a szememnek, amikor leleplezték a merénylő Gavrilo Princip szobrát, aki egyébként nemcsak Ferenc Ferdinándot ölte meg, hanem kioltotta a teljesen ártatlan főhercegné, Chotek Zsófia életét is. Későbbi kihallgatása alkalmával azt nyilatkozta, hogy ez nem volt szándékában, de tette később többmillió ember életét követelte.


Miért kell egy gyilkosnak szobrot emelni? Lehet gyűlölni valakit, de ennek megoldása nem a gyilkosság. Az ókori Athénban szobrot emeltek a zsarnokölők tiszteletére a Krisztus előtti V. században, de ez sem állt ott sokáig. A szerb fiatalember szobrának felállítása példátlan cinizmusra vall. Szobrot olyan történelmi alakoknak szoktak állítani, (normális politikai rendszerekben, hiszen a Lenin szobrok még mindig állnak Oroszországban), akik pozitív szerepet töltöttek be, az emberiség és nemzetük javát szolgálták.


Ilyen ember lett volna Gavrilo Princip? Szerbiában és Boszniában sokan nemzeti hősnek tartják, aki a szabadságért küzdött, és az elnyomás képviselőjét látta Ferenc Ferdinándban. Szerintük nem terrorista volt, hanem szabadsághős. Az elmélet nem felel meg a valóságnak. Nem tudunk olyan igazi szabadsághősökről, akik céljaikat gyilkossággal akarták elérni. Tudjuk viszont azt, hogy a 19. században kialakult egy irányzat, az anarchizmus, amely szerint a hatalom képviselőit politikai gyilkosságokkal kell megsemmisíteni. Ennek volt követője Gavrilo Princip is.

Erzsébet királyné (Sissy) meggyilkolása Genfben Luigi Lucheni által

Mi a teendő most? Állítsunk szobrot az anarchistáknak, akik politikai gyilkosságokat követtek el, és tekintsük őket követendő példaképnek? Megdöbbentő szoborcsoportot tudnánk összeállítani. Washingtonban John Wilkes Booth szobrát, Lincoln elnök gyilkosáét, Genf főterét Luigi Lucheni szobra díszíthetné, aki megölte Erzsébet királynét, a sokak által kedvelt Sissyt, a „zsarnok” Ferenc József feleségét. Dallasban állhatna Lee Harvey Oswaldnak, John Kennedy feltételezett gyilkosának szobra, vagy Rómában Ali Agcáé, aki meg akarta gyilkolni II. János Pál pápát. A sort lehetne folytatni.


A szarajevói szoborállítás sokkoló hatású, hiszen egy olyan gyilkosról van szó, akinek merénylete elindította az I. világháborút, amely több millió áldozatot követelt. A történészek szerint az I. világháború e két csatája a világ 10 legvéresebb csatája között szerepel: Verdun - egymillió halott és sebesült (1916. február 21. - december 19.) és Somme - másfél millió halott és sebesült (1916. július 1. - november 18.) Büszkék vagyunk-e ezek után Gavrilo Principre?


Weninger Endre

http://www.montazsmagazin.hu