2024.10.24, Csütörtök
Kecskemét - Rövidesen bezár a mindannyiunkat érintő témát feszegető fotókiállítás
Fotó: hirosagora.hu

Kecskemét - Rövidesen bezár a mindannyiunkat érintő témát feszegető fotókiállítás

Forrás: hirosagora.hu

2024.06.27. 13:21

Már csak pár napig látható Göbölyös Luca fotóművész kiállítása. Súlyos kérdéseket feszeget képeivel: például azt: lehet, kell-e család nélkül élni?

Június 30-ig várják a látogatókat  a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központba, ahol  megnézhetik az elgondolkodtató témát bemutató tárlatot, amelynek címe az Utolsó egyetemes közös ős. 

 
"Életem több eddigi eseménye is megmutatta már, hogy számomra az emberi kapcsolatoknál nem létezik fontosabb. Most, mikor a vérszerinti családom gyakorlatilag a lányom és én vagyunk, a valódi kérdés a “hogyan tovább” maradt. Lehet-e, kell-e család nélkül élni? Ha nem, segíthet-e, ha magunk köré teremtünk egy népes, ideális, akár az AI által generált rokonságot? 
Vajon van-e különbség a magunknak megkívánt és a létező emlékek között? Hogyan működnek a már kanonizálódott, vagy az éppen újonnan felmerülő stratégiák az emlékeink és a múltunk átélésével kapcsolatban" - olvasható a kiállítás ajánlójában. 

Hogyan és miként emlékezünk? Pótolható-e a hiány? Ha megfogalmazzuk, vizualizáljuk, vajon saját valóságunk részévé válhat-e egy óhajtott személy? Átléphet-e a virtuálisból a belső szféráinkba? Hitelessé válhat-e történetünk, ha fotografikusnak látszó képekkel próbáljuk igazolni? - ezeket a kérdéseket feszegeti az alkotó objektívje segítségével

 

"Legújabb munkámban az ember teremtő akaratát, a világot felelőtlenül formáló tevékenységét, a fotografikus képbe vetett hitét, s annak a valósághoz való viszonyát járom körül, válaszokat keresve arra az egyre kínosabb kérdésre is, hogy milyenné válnak majd létezésünk keretei ebben az általunk kreált új valóságban" - írta a művész.
Göbölyös Luca hozzátette: a képeken látható emberek nem rokonaim, nem is léteznek egyáltalán. Én generáltattam őket a mesterséges intelligencia segítségével a saját magamról készített képeim alapján. Tehát mindannyian belőlem lettek. Ők a vágyott családom. A promtokban az ideális anyukámat, apukámat, testvéreimet, rokonaimat írtam le. Az arcomból így lettek ezek a hiányzó, vágyott arcok.

KultúraKecskemétHírös Agóra Kulturális és Ifjúsági KözpontGöbölyös Lucafotókiállítás