2024.05.23, Csütörtök
Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát
Fotók: Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége/ facebook oldal

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

MTI

2024.05.14. 10:30

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.

Hirdetés

A török költő szobrának avatásán Balajthy Henrietta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Hungarikum Ligetben arról beszélt, hogy a 13. században alkotó Yunus Emre nagy hatást gyakorolt a török irodalomra. Korának azon költői közé tartozott, aki a beszélt nyelvhez, az emberekhez közel álló szókincset és nyelvezetet használt, ezzel is meghatározva a török nyelv alakját.
Elmondta, Magyarország és Törökország a diplomáciai kapcsolatfelvétel 100. évfordulójáról idén méltó módon, a partnerség kiemelt stratégiai szintre emelésével és a magyar-török kulturális évaddal emlékezik.

 

 

Török műfordítói tábort és nyelviskolát is szerveznek

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a 13. században született Yunus Emre világhírű török költő bronz képmását Lantos Györgyi szobrászművész készítette el. Úgy fogalmazott, a rokontudatú népek "itt, Lakiteleken az értékek kikötőjében, a magyarok földjén az elmúlt másfél évtizedben otthonra találtak". A különféle kollégiumok, irodalmi estek, kiállítások mellett nyáron a többi közt külön török műfordítói tábor is lesz, és a jövőben török nyelviskolával bővül a programok sora.

Magyar közvetítő révén ismerte meg a költő Európát

Mustafa Sentop, a török parlament előző elnöke elmondta: Yunus Emre a török költészet kiváló képviselője és nagyon fontos nemzetük kultúrája szempontjából. Versei szóról szóra, a néphagyomány útján terjedtek.
Közölte, a török költőt egy magyar származású férfi ismertette meg Európával. A Magyarországi György néven ismertté vált erdélyi fiatal török fogságba, és 22 éven át az Oszmán Birodalomban élt, később Rómában telepedett le, és a török hagyományokról, szokásokról könyvet írt. 

 

 

Történelmi szálak fűzik össze a két népet

Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a felavatott szobor a jó erkölcs, a humánus emberi értékek szimbóluma. Kiemelte: a közös történelmi múlttal rendelkező két népet közös baráti szálak fűzik egymáshoz, és "Yunus Emre filozófiája megtalálható mind a magyar néplélekben, mind a török költészetben".
Hoppál Péter, a magyar-török kulturális évadért felelős kormánybiztos közölte, az évad keretében Magyarország "a barátság és együttműködés évszázada" mottóval Törökországban szervez kulturális programokat, Törökország pedig Magyarországon mutatja be a török kultúra színe-javát.

KultúraLakitelekHungarikum LigetYunus Emre szobor