2024.04.29, Hétfő
Tizenhárom premierrel és négy ősbemutatóval készül az évadra a Katona József Nemzeti Színház
Fotók: Katona József Nemzeti Színház

Tizenhárom premierrel és négy ősbemutatóval készül az évadra a Katona József Nemzeti Színház

MTI

2024.04.11. 09:14

Krimi, mesejátékok, balett, komédia és szatíra - rendkívül széles műfajt ölel át a teátrum a 2024-2025-ös évadban.

Hirdetés

Tizenhárom premiert, köztük négy ősbemutatót tervez a 2024/25-ös évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház - közölte a teátrum az MTI-vel.
 

Fotó: Katona József Nemzeti Színház


A tájékoztatás szerint a Csodák világa, menedék szlogent viselő 2024/25-ös évad kínálatának összeállítása során elsősorban a műfaji sokszínűségre törekedett a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeti vezetősége. Az új előadások között saját szerzemény, kifejezetten a kecskeméti teátrum számára készülő darab, valamit gyermekelőadás is helyet kapott - olvasható a közleményben. Mint írják, ősbemutató lesz A trón című musical, amelyet Galambos Attila irodalmi vezető, Juhász Levente színművész és zeneszerző, valamint Szente Vajk főrendező közösen írt.    

Mesejáték, amely a környezetvédelemre fókuszál

A színház dramaturgja Tóth Kata és Varga-Huszti Máté színművész Szentkirályfi című, a környezetvédelem fontosságát hirdető mesejátéka is bekerült az új évad kínálatába, akárcsak Háy János író kifejezetten a kecskeméti teátrumnak készült tragikomédiája, A kutyatartó lány.
A repertoárban helyet kapott Molnár Ferenc szatírája alapján készült kortárs opera is, az Előjáték Lear királyhoz című, amelynek zenéjét a teátrum karmestere, Iván Sára szerezte. Mint írják, az új évadban bohózattal, Henry Lewis, Jonathan Sayer és Henry Shields Ma este megbukunk című darabjával nyitja a premierek sorát a teátrum. Ezt követi Szép Ernő Lila ákác című színműve a kamaraszínházban.
 

Agatha Christie mű és Veszedelmes viszonyok a színpadon

Az évad másik kiemelt zenés előadása a Jacobi Viktor, Bródy Miksa és Martos Ferenc nevével fémjelzett Leányvásár című operett, majd Claude Magnier Oscar című darabja kerül színre. A Ruszt József Stúdiószínházban Albert R. Gurney Sylvia című vígjátéka kap helyet, de lesz ismét Agatha Christie-darab is, hiszen Az Ackroyd-gyilkosság című krimit a nagyszínházban mutatja be a kecskeméti teátrum.
A kamaraszínházi előadások sorát a Veszedelmes viszonyok című színmű zárja, a nagyszínpadon pedig Muszty Bea és Dobay András A kék csodatorta című zenés mesejátéka lesz látható.     
A 2024/25-ös évadban a balett-tagozat is bemutatóra készül: William Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékát mutatják be az operával egy estén, különálló előadásként Barta Dóra rendezésében és koreográfiájában.

KultúraKecskemétKatona József Színház2024/25-ös évadősbemutatópremierműsorkínálat