2024.04.28, Vasárnap
Szüreti fesztivállal ünnepli várossá avatását Soltvadkert
Illusztráció: Pixabay

Szüreti fesztivállal ünnepli várossá avatását Soltvadkert

MTI

2023.09.14. 10:30

Több testvérváros küldöttsége is részt vesz az eseményen.

Hirdetés

Háromnapos szüreti fesztivállal ünnepli várossá avatásának harmincadik évfordulóját a Bács-Kiskun vármegyei Soltvadkert szeptember 15. és 17. között - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Temerini Ferenc elmondta: a hétvégén együtt ünnepelnek testvérvárosaikkal, száznál többen érkeznek, hogy műsoraikkal színesítsék a programsorozatot a németországi Bodelshausenből, valamint a partiumi Sarmaságból és az erdélyi Nagyenyedről.

A várossá nyilvánítás 30. évfordulójának tiszteletére megkoszorúzzák Soltvadkert első polgármesterének, Berkecz László síremlékét.

A jubileum kapcsán több kiállítás is nyílik, amelynek keretében a településre látogatók megismerhetik a helyi alkotók munkáit és a vadászati tárlatot. A Nagy-Pál István helytörténeti gyűjtemény mellett a motormúzeum és a Szent-Korona Cukrászdában kialakított cukrászmúzeum is várja látogatóit.

Csaknem húsz csapat nevezett a szombati főzőversenyre, amelyen bográcsos, szabadon választott ételek készülnek. A borutcában a helyi borászatok kínálják boraikat, de kézműves termékek, valamint a soltvadkerti gazdák által termelt gyümölcsök, mézek közül is válogathatnak a látogatók.

A rendezvényen koncertet ad a Honeybeast, az Edda Művek, de lesz Nemazalány X Sofi-koncert is.

Napközben helyi, illetve testvérvárosi zenészek, előadóművészek, hagyományőrző csoportok, néptáncegyüttesek váltják majd egymást a színpadon, később pedig csatlakoznak a fesztiváli felvonuláshoz, melyben több csettegő is felbukkan.

A különleges járgányokról kevesen tudják, hogy a hajtómotor jellegzetes "csettegő" hangjáról kapták a nevüket. A Soltvadkerten és környékén elsősorban mezőgazdasági és erdészeti munkákra az 1960-as években kifejlesztett és gyártott gép még ma is fontos szerepet tölt be a környék életében.

A programsorozat különleges eseménye lesz a vasárnap délelőtti szabadtéri ünnepi istentisztelet, majd este a város polgármestere köszönti Soltvadkert 30 éves polgárait és a harmincadik évfordulójukat ünneplő házaspárokat. A közös koccintás után tűzijátékkal zárul a soltvadkerti szüreti fesztivál.

KultúraSoltvadkert