2024.07.21, Vasárnap
Orgonát kapott az érsekhalmi római katolikus templom
Illusztráció: Pixabay

Orgonát kapott az érsekhalmi római katolikus templom

MTI

2023.02.27. 09:35

Az orgonabeszerzés mellett a támogatásnak köszönhetően egy közösségszervező is segíti és gazdagíthatja az érsekhalmi egyházi csoportok életét.

Új orgonát kapott a Magyar falu program pályázatán elnyert támogatásból az érsekhalmi Munkás Szent József római katolikus templom.

Szauter Róbert plébános tájékoztatása szerint az 1989-ben felszentelt érsekhalmi római katolikus templom korábban nem rendelkezett megfelelő liturgikus hangszerrel, csupán egy régi harmóniumot használtak egyházi énekeik kíséretéhez. Idővel a hangszer alkatrészei megkoptak, így hangversenyekre és komoly darabok előadására is alkalmatlan volt.

Mint írja, egy olyan templomi hangszer beszerzését tűzték ki célul, amely "méltó az istentiszteletek áhítatához, elősegíti a közösségi élet megújulását és alkalmas az egyházi kulturális programok, zenei áhítatok és orgonakoncertek megvalósításához".

A Magyar falu programban elnyert több mint 4,2 millió forint támogatási összegből a plébánia egy kétmanuálos, 31 hangzó regiszteres, pedálsorral is rendelkező elektromos orgonát vásárolt. A modern Chorum-hangszerek hűen reprodukálják a klasszikus orgona hangzását. A hangok gazdagságát és szépségét egy precíz visszhangrendszer erősíti, amely változatos akusztikai környezet megalkotására képes. Óriási előnyt jelent, hogy ARTEM-technológiája hűen vissza tudja adni a hagyományos síphangokat, a lágy fuvolától egészen az erőteljes nyelvregiszterekig - közölték.

Az orgonabeszerzés mellett a támogatásnak köszönhetően egy közösségszervező is segíti és gazdagíthatja az érsekhalmi egyházi csoportok életét különféle lelki, zenei és kézműves programokat biztosítva az érdeklődőknek - olvasható a közleményben.

KultúraÉrsekhalmatemplomorgonaMagyar falu program