2024.03.02, Szombat
Augusztusban szervezik a VII. Ősök Napját Bugacon
Fotó: kurultaj.hu

Augusztusban szervezik a VII. Ősök Napját Bugacon

Magyar-Turán Szövetség

2023.01.18. 10:00

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén az elmúlt évekhez hasonlóan, tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar –hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek.

Hirdetés

A Magyar-Turán Alapítvány által életre hívott Magyar-Turán Szövetség 2023-ban, augusztus 4-5-6-án rendezi meg a VII. Ősök Napját, az eddig megszokott helyszínen: Bugacon - olvasható a Magyar-Turán Szövetség közleményében. 

Az Ősök Napja a Kurultaj mellett a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe, ahol a hagyományőrző csapatok mellett a Kárpát-medence minden vidékéről érkező magyar közösségek együtt ünnepelnek, és méltósággal emlékeznek nagy közös történelemformáló őseikre.

A magyar társadalmi élet és ünneprend egyik régi hiányossága és adóssága, hogy nem volt egy olyan ünnepünk, amikor a magyarság legnagyobb valós őseiről (Árpád Vezérlő Nagyfejedelem, Atilla Nagyfejedelem) az ő történelemformáló szerepükről (Honfoglalás) és a magyarságot megtartó tetteiről (Pozsonyi csata) emlékezik meg, közösen, méltósággal az egész nemzet.

Az Ősök Napja ünnepség révén 2011 óta, kétévente, minden augusztusban méltó emléket állít Atilla Hun Nagyfejedelemnek, Árpád Vezérlő nagyfejedelemnek, a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek, tiszteleg a honmegtartó Pozsonyi csata hősei, és minden időkben a Hazáért életüket áldozó magyar hősök emléke előtt.

Az rendezvény 2023-ban, augusztus első hétvégéjén valósul meg, amelynek főpróbái a résztvevő csapatok részére már csütörtökön elkezdődnek (augusztus 3.) A nagy nomád szállásra (jurtatábor) saját jurtával érkezők számára (ingyenesen) augusztus 1-től (kedd) nyílik meg a tábor. A nagyközönség részére augusztus 3. (csütörtök) délutánjától nyílik meg a sátortábor (kemping). A nagyszabású hagyományos kézműves vásár augusztus 4. (péntek) déltől nyílik meg, a rendezvény programjai ugyanezen a napon 14 órától kezdődnek.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén, az elmúlt évekhez hasonlóan, tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar –hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. Hatalmas „Nomád szállás” (jurtatábor) és hadi tábor épül, kézműves bemutatók, nagyszabású kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások fogják jelenteni ünnep fő programelemeit.

További információk és majd a részletes programok is elérhetőek és olvashatók lesznek a hivatalos honlapon:  www.kurultaj.hu  és a szervezet hivatalos facebook oldalán: Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlés (közösség)  http://www.facebook.com/kurultaj

KultúraBugackurultájhagyományőrzésősök napja