2024.03.28, Csütörtök
Szappanos István festményeiből nyílt kiállítás Lakiteleken
Illusztráció: Pixabay

Szappanos István festményeiből nyílt kiállítás Lakiteleken

MTI

2022.11.20. 10:00

A kiállításon találkozhatunk a természet ihlette tájhangulat mellett a gyász képének transzformálásával, virágos réttel és ködös őszi vízparttal egyaránt.

Hirdetés

Természeti élmények képi világa címmel Szappanos István Székely Bertalan-díjas kecskeméti festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a Lakitelek Népfőiskolán - tájékoztattak a szervezők.

A közlemény szerint Szappanos István műveiben a szín jelentőségét hangsúlyozta. A festészet történetében a szín a legmeghatározóbb eszköz, amit sokféle módon lehet használni. A művész szerint a képek az emberben keletkeznek, amelyben a lélek tükröződik és ölt bennük testet, és ezek az élmények inspirálják a festő lelkületét - írták.

A tárlatot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, aki a közlemény szerint elmondta: Szappanos István olyan családok leszármazottja, akik évszázadok óta meghatározzák Kecskemét történetét és jelenét napjainkban is. Hozzátette: a művész gondolatisága és az elmúlt évtizedek tevékeny munkássága tükröződik az egyes alkotásain is.

Kovács Ágnes művészettörténész elmondta, hogy a tárlat Szappanos István több évtizedes művészi munkásságának szűk keresztmetszetét képezi. A képek hangulatáról megemlítette, hogy a kiállításon találkozhatunk a természet ihlette tájhangulat mellett a gyász képének transzformálásával, virágos réttel és ködös őszi vízparttal egyaránt. A művészettörténész szerint a szerénység - mint alkotói magatartás -, illetve a tisztelet és az alázat a természet, az alföldi táj és a képek nézői iránt átsugárzik a művekből.

Szappanos István kiállítása december 16-ig látogatható a Lakitelek Népfőiskola Gálfalvi termében.

KultúraLakitelekLakiteleki Népfőiskolakiállítás