2024.03.19, Kedd
Bács-Kiskun megyében is várja a MÁV az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján
Illusztráció

Bács-Kiskun megyében is várja a MÁV az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján

MÁV

2022.06.23. 16:04

A kiállításokon vasúti relikviákat, terepasztalokat, 70-es évekbeli, korhű módon berendezett szolgálati lakásokat is meg lehet tekinteni.

Hirdetés

Idén 15 település több mint 20 helyszínével csatlakozott a MÁV-Volán-csoport a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, melyet június 25 éjjelén rendeznek országszerte. Szolnokon, Nagykanizsán, Szentesen, Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen, Debrecenben, Püspökladányban, Pécsett, Dombóváron, Kecskeméten, Petőfiszálláson, Mártélyon, Székesfehérváron és Budapesten várják szeretettel a vasutasok az érdeklődőket.

Kecskeméten, a Vasútmodellező Alkotóműhely Vasúti relikviagyűjtők galériájában működő vasútmodellek (nyugat-európai vasutak: IC-EC-EN-NJ szerelvények); Kandó Kálmán terepasztal; dioráma: Törökfái keskenynyomközű vasútállomás és tablók színesmozdony képekkel láthatók. A relikvia részlegben régi vasúti ruhákat, berendezési tárgyakat és eszközöket, vasúti dokumentumokat mutatnak be.

Petőfiszállás vasútállomáson, a Szentkúti Vasúttörténeti Emlékhelyen a vasúti szakmákat: pályafenntartási, vontatási-gépészeti, forgalmi szakszolgálatok munkáját lehet megtekinteni dokumentációkkal, munkaeszközökkel, szerszámokkal, egyenruhákkal. Láthatók még az utazással kapcsolatos tárgyak, melyek visszahozzák a ’70-80-as évek hangulatát. A forgalmi és állomásfőnöki iroda szakmai berendezésein túl látható a szolgálati lakásként használt hálószoba és konyha korhűen berendezve, a korra jellemző használati tárgyakkal. A terepasztalon egy falu elevenedik meg, melyet körbe fut a vasút. A vasúton és közúton egyaránt a ’70-es éveket jelenítik meg a kornak megfelelő járműparkkal.

KultúraMÁVMúzeumok ÉjszakájaKecskemétPetőfiszállás