2024.04.19, Péntek
Ma kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten
szinhaz.org

Ma kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

mti

2019.07.15. 10:50

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete és a központ közös szervezésében július 26-ig tartó fesztiválon idén is zenei műfajokban gazdag kínálattal várják az érdeklődőket.

Hirdetés

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten. 

Az összművészeti rendezvény a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével kezdődik. Az esten a Pannon Filharmonikusok kecskeméti kötődésű vezető karnagya, Bogányi Tibor vezényel majd. A Galántai táncokat követően két versenymű hangzik majd el: a Rossini-darab szólistája Lakatos György fagottművész lesz, míg Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólószólamát Szabadi Vilmos játssza majd.

Az állami ösztöndíjjal a kecskeméti Kodály Intézetben tanuló kínai szopránénekes, Csang Csang A selyemúton Európába című koncertjén kínai, olasz, német és francia dalok mellett két magyar dal is elhangzik. Kísérője a szintén kínai Csin Jü zongorista lesz.

Kodály kompozíciói mellett Stark János Mátyás és Liszt Ferenc műveit szólaltatja meg zongoraestjén a Prima díjas Ránki Fülöp. 

Egy operaénekesnő személyes drámájának történetét mutatja be az ". és Echo" című bábopera, amelynek nemcsak főszerepét játssza majd Vizin Viktória, de annak szövegét is a hírös városból elszármazott mezzoszoprán írta. 

A kórusmuzsika kedvelőit a több művészeti ágat is ötvöző Ars Nova Énekegyüttes, az angol Voix de Vivre, a tavaly nyáron alapított Nemzeti Ifjúsági Kórus és a Kodály Szeminárium Kórusának egy-egy hangversenyére várják. 

 

A fesztiválhoz képzőművészeti tárlat is kapcsolódik: Képbe írt mesék címmel Gombkötőné Tóth Ilona naiv festőművész képeiből nyílik kiállítás. 

A programok között helyet kapott Kékesi Attila és Papp Gábor Zsigmond Kodály mindenkié című dokumentumfilmje, valamint a Badora Társulat Lélekmadár című táncszínházi előadása. A gyermekeknek a Szélkiáltó Együttes játszik majd.  

 

A programsorozat ideje alatt esténként az Emléktár téren örömzenélést tart többek között a Kodály iskola ütőegyüttese, a Novum Kamarazenekar, a Laviola Régi Zenei Együttes, Csík János és a Mezzo, valamint a Kecskemét Brass.

A Kodály Intézet szervezésében a fesztivállal párhuzamosan zajlik a 30. Nemzetközi Kodály Szeminárium. A szakmai foglalkozásokra - a zenepedagógiai, szóló énekmester és zongorapedagógiai kurzusokra - 31 országból mintegy 160 résztvevő jelentkezett.

KultúraKodály Művészeti FesztiválKecskemét