2024.03.19, Kedd

Színházművészeti díjakat adtak át a Bajor Gizi Színészmúzeumban

mti

2018.12.18. 12:05

Csombor Teréz, Homonnai Katalin, Bicskei István és Nagy Zoltán színművész kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Az Ivánka Csaba-díjat Soltész Bözse színművész, a Bálint Lajos-vándorgyűrűt pedig Brüll Krisztina, a Thália Színház főtitkára vehette át hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen.

Hirdetés

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára  elmondta: az Aase-díj, amelyet Gobbi Hilda alapított végrendeletében, Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról kapta nevét, a szerep rövid, de felejthetetlen alakításra ad lehetőséget.
"A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségek, színes egyéniségek, kiváló színészek kellenek, mint a mai díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben - mint cseppben a tenger - egy egész élettörténetet elmondani" - fogalmazott.
A kiemelkedő teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díjról van szó, amely a hozzáértő pályatársak döntését és elismerését közvetíti. "Bár a színházi emlékezet elsősorban a főszereplőket őrzi meg, semmilyen előadás nem működne epizodisták nélkül" - emelte ki.

A díjazottak közül Csombor Teréz a kecskeméti Katona József Színház, Homonnai Katalin a Stúdió K Színház tagja, Bicskei István a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, Nagy Zoltán az Újszínházban játszik. A művészeket emlékezetes alakításaikat felidéző előadásrészletekkel köszöntötték, emellett szerepkatalógusukat is átnyújtották nekik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezésében megvalósuló ünnepségen.

Az Aase-díjat, amelyet minden évben két nőnek és két férfinak ítélnek oda, Gobbi Hilda az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította. A díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, az elismerés odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt. Az Aase-díj kuratóriumának képviseletében Egri Márta, Ráckevei Anna és Márton András színművész vett részt a díjátadón.

Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari- és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat, amelyet idén Soltész Bözse színművész, a Pesti Magyar Színház tagja kapott, egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente.

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Brüll Krisztina, a Thália Színház művészeti főtitkára vehette át. A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye alapította. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.

Az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának képviseletében Kubik Anna színművész és Bartos Zsóka, Ivánka Csaba özvegye, a kuratórium titkára, a Magyar Színházi Társaság képviseletében Vajda Márta ügyvezető titkár vett részt az ünnepségen.

KultúraKatona József SzínházCsombor TerézAase-díj