2024.03.19, Kedd

Növények által támadt fel egy félezeréves templom a Felvidéken

mti, debrad.sk

2018.11.06. 10:11

Az európai szinten is egyedülálló épület a felvidéki magyarok adományaiból, Tamás Gábor építész tervei alapján épült fel.

Hirdetés

Különleges növénytemplomról számolt be az MTI fotóriportja. A felvidéki Debrődön egy az 1500-as évekből származó Szent László-templom romjaira építettek úgynevezett "növénytemplomot." Az építmény belsejében két élő fa áll, oldalát a környéken honos növényekkel ültették körbe.

A Kassától 20 kilométerre fekvő magyarajkú településen a teljes mértékben elpusztult Szent László-templom újjáépítését Papp Anna polgármester és Frankovics László, debrődi plébános határozta el. A cél az ötvenes évek végén betiltott búcsújárás újraindítása volt.

Szántai Lajos történész biztatására és közbenjárására 2006 tavaszán Tamás Gábor építész tervei alapján megkezdődött a középkori templom alapjainak a kiásása és megerősítése. Papp Anna polgármester azonban 2006-ban elhunyt, így a templom építése is megszakadt. A munkálatokat 2007 tavaszán sikerült újra elindítani.

Mivel ez a templom a Szlovák Paradicsom közvetlen közelében található, felújításához a környezetvédelmi hivatal csak természetes anyagok és környezetbarát technológiák felhasználását engedélyezte. Tamás Gábor ezt szem előtt tartva készítette el a terveket, különös tekintettel a templom belsejéből kinőtt fákra.

Az európai szinten is egyedülálló vörösfenyő-konstrukciónak a felépítésére a bódvaszilasi Pozsgay Imre és Társa Bt.-t kérte fel a Debrődi Községi Hivatal. A torony tetején levő keresztet Cselényi Árpád, tornaljai képzőművész, a szentély feletti keresztet pedig Kiss László, encsi képzőművész készítette. A Tamás Gábor által tervezett különleges formájú kereszteket mindkét művész adományként ajánlotta fel.

A Szent László-térplasztika a templom mellett

Az Úr asztala egy travertin kőtömb, melyet Szabó Fecsu Károly ajándékozott a templomnak. A konstrukciót a környéken honos növényekkel futtatják be, a szentély körül pedig különleges fajtájú futórózsákat ültettek, melyet Márk Gergely rózsanemesítő ajánlott fel. Szabó Ottó festőművész tervei alapján egy Szent László-térplasztika is készült a templomhoz, amit 2007. szeptember 15-én szentelték fel.