2022.06.30, Csütörtök

Október végén rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet

mti

2018.09.27. 10:13

Országszerte több mint száz helyszínen ünneplik ingyenes vetítésekkel az animáció világnapját október 26. és 28. között az Országos Rajzfilmünnep keretében.

M. Tóth Géza animációsfilm-rendező, producer, a Rajzfilmünnep ötletgazdája és a programsorozatot szervező Kedd Animációs Stúdió alapító-vezetője az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: amikor hét éve elindították a Rajzfilmünnepet, az volt a szándékuk, hogy az animációs film teljességét vigyék a közönség elé.
Az országszerte mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban zajló vetítésekhez egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítással, kézműves foglalkozással, bábbemutatóval várják az érdeklődőket. A Rajzfilmünnepen a műfaj több tízezer emberhez juthat el - tette hozzá.

Budapest mellett az ország mind a 19 megyéjében tartanak programokat, több mint 90 település csatlakozott a rendezvényhez. A Rajzfilmünnepprogramja több mint 130 animációs alkotásból, egész estés és kisfilmből, illetve sorozatból áll,  amelyekből a résztvevő helyszínek szabadon választhatnak. A filmkínálat nemcsak a gyerekeknek szól, felnőtteknek készült magyar és nemzetközi animációs filmeket is beválogattak a szervezők a programba.

Abból az alkalomból, hogy Richly Zsolt és Marék Veronika népszerű rajzfilmsorozata, A kockásfülű nyúl négy évtizede volt először látható a tévében, a rendezvény kiemelten foglalkozik az alkotással és áttekintést ad a rendező műveiből. Látható lesz a tavaly megjelent Luther című rajzfilmsorozat, a Háry János és a Kíváncsi Fáncsi több része is.

Marék Veronika író, grafikus arról szólva, hogy mi lehet a titka A kockásfülű nyúl töretlen sikerének, elmondta: az, hogy a film ennyi idő múltán is eleven, őket is meglepi és örömmel tölti el, titka pedig az lehet, hogy érdekes a négy alapfigura, és a nyuszi, amelynek nincs varázsereje, sérülékeny és küzdő lény. Poros, sáros lesz, megcincálják, egyetlen különleges adottsága, hogy repülni tud, és ez adja a lehetőséget, hogy olyan dolgokat megoldjon, amelyek kilátástalannak tűnnek - mondta, kiemelve: ezek a figurák viszik a mai napig a történetet.

Richly Zsolt rajzfilmrendező elmondta: feltehetőleg az egyszerű alapformák azok, amelyek segítségével a gyerekekhez közel kerül a film. Felidézte: eleinte féltek attól, hogy néma a film, és nem lehet majd érteni, de egy próbavetítés az ellenkezőjét bizonyította, a gyerekek számára világos volt a mese.

A Luther című sorozatról elmondta: a forgatókönyvet jegyző Lackfi Jánossal nem oktatófilmet, hanem tíz minidrámát készítettek, amely a történelmet ismerő tanuló ifjúságnak szól. A 13 perces filmekből álló sorozat hat évig készült,  az animációnál kevesebb színt használtak és a fametszet és a képregény közötti stílust alkalmaztak.

 

Az animáció világnapján, október 28-án záruló rendezvény programjában hazai klasszikusok és az elmúlt években készült magyar művek egyaránt helyet kaptak. A külföldi animációk között az egész estés alkotások mellett különböző országok rövidfilmes válogatásait is láthatja a közönség.

Kultúraanimációs filmOrszágos Rajzfilmünnep

Hirdetés

Hirdetés