2024.04.25, Csütörtök
Halasi civilekkel támogathatjuk egy legendás magyar vár újjáépülését

Halasi civilekkel támogathatjuk egy legendás magyar vár újjáépülését

bacsmegye.hu

2018.09.03. 14:33

Az ezeréves gyimesi határnál álló Rákóczi vár még romos állapotában is az Erdélyben kirándulók fő célpontja.

Hirdetés

A kiskunhalasi József Attila Irodalmi Kör az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesülettel és a Pásztortűz Egyesülettel közösen akciót indított a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítésének támogatására. A célt egy jótékonysági program szolgálja, a „Cselekvő Szeretet” elnevezésű estet szeptember 7-én, 18 órakor tartják Kiskunhalason a Bibó István Gimnázium Aulájában.

Az 1626-ban Bethlen Gábor által épített vár Magyarország ezeréves határán áll, a 20. században erősen lepusztultak a falai, a helyreállítása elmaradt. Ezzel együtt a gyimesi-székelyföldi túrák egyik legkedveltebb nevezetessége a regényes környezetben álló középkori vár.

A 2010-es években civil gyűjtés indult a felújítására, a tervek 2016-ban kaptak építési engedélyt, annak lejárása azonban megakasztotta a munkákat, melyek idén újra indultak.


Erdélyi sztárénekes is a fellépők között

A felújítást támogatására a kiskunhlasi est szervezői egy pályázatot írtak ki, melyre három témakörben lehetett beküldeni szépirodalmi műveket: Erdély varázslatos világa, Ősi hagyatékunk, Szeretet. Több, mint száz alkotás érkezett be. A jótékonysági esten a díjazott szerzők pályamunkáiból közreműködőink megzenésítenek-, illetve élőszóban előadnak néhányat, ezzel egyesítve az érintett művészeti ágakat. Többek között fellép a Lyra Együttes, a Maradok Duó és a Csillag születik győztes László Attila erdélyi énekes is.

Belépődíj nincs, ajánlott adomány viszont lesz, téglajegyek vásárlására is lesz lehetőség.

KultúratörténelemErdélymagyarságGyimesbükk