2024.05.23, Csütörtök

Tizennégy bemutató a kecskeméti Katona József Színház új évadában

mti

2018.08.22. 10:44

Több mint 120 ezer néző látta az előző évad előadásait, a 2018/2019-es, új évadban tizennégy bemutatót terveznek.

Hirdetés

A hat nagyszínházi, bérletes bemutató közül az első október 2-án, a Város Napján Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című regényének musicalváltozata lesz, a darab rendezője Szente Vajk. Carlo Goldoni Nyaralás című komédiáját Rusznyák Gábor rendezi, bemutatóját pedig november 16-án tartják.     

A színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett Verdi Traviata című darabjának táncszínházi előadását december 7-én viszi először színre. Rendező-koreográfusa Barta Dóra.

A negyedik darabot, Francis Veber Balfácánt vacsorára! című vígjátékát - Cseke Péter rendezésében - szilveszterkor láthatja először a közönség, de a bemutatót 2019. január 4-én tartják.     

Az évad második felében, 2019. február 22-én először Shakespeare Othello, a néger mór című drámáját tűzik műsorra, Rusznyák Gábor rendezésében, majd a direktor viszi színre Agatha Christie És már senki sem, avagy tíz kicsi néger című krimijét a kecskeméti Katona József Színházban április 13-án.     

 

A gyermekeknek és fiataloknak a Grimm testvérek meséje nyomán készült Jancsi és Julis című zenés mesejátékkal készülnek, melyet Varsányi Péter rendezésében október 10-én láthat először a közönség. Az Operamesék című sorozat következő táncos történetét, amelyben Donizetti, Mozart és Rossini műveiből válogatnak, Cseke Péter rendezi és 2019. március 27-én mutatják be először.     

 

A Kelemen László Kamaraszínházban október 6-án Béres Attila rendezésében David Seidler A király beszéde című drámáját, majd 2019. február 23-án a Fekete Péter című operettet állítják színpadra. A darab rendezői Benkó Bence és Fábián Péter.     

 

A Ruszt József Stúdiószínházban Arthur Miller Az ügynök halála című drámáját Porogi Dorka rendezésében november 23-án mutatják be. Zsótér Sándor rendezi Bertolt Brecht A Baal nevű ember életpályája című színművet, amit 2019. január 11-én, míg Leonard Gersche A pillangók szabadok című romantikus vígjátékát, amit Dér András visz színre, 2019. április 5-én tűzik először műsorra.    

Folytatódnak az osztálytermi előadások is, a következő évadban Réczei Tamásnak, a társulat művészeti vezetőjének Osztályelső című darabját 2019. január végén láthatják először a diákok.     

Közkívánatra a 2018/2019-es évadban hét korábban bemutatott darab is műsoron marad. Ilyen a nagy sikerű Csárdáskirálynő, Szörényi Levente és Bródy János rockballadája, a Kőműves Kelemen, Moliere A képzelt beteg, Prokofjev Rómeó és Júlia, Csehov Ványa bácsi, Simon Gray A játék vége, valamint Kai Hensel Klamm háborúja című színműve.     

 

A kecskeméti Katona József Színházban harmadik ötéves igazgatói megbízatását kezdő Cseke Péter direktor az évadnyitó társulati ülésén hangsúlyozta, a közönség megtartása és az egyre színvonalasabb előadások mellett egyik kiemelt célja, hogy egyre erősödjön a társulat és a hozzá kapcsolódó alkotói kör a kecskeméti teátrumban, illetve az országos hazai fesztiválokon való részvétel mellett néhány előadást külföldön is bemutathassanak. A direktor emlékeztetett, hogy a Csárdáskirálynőben nyújtott alakításáért, Szemenyei Jánosnak ítélték a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) gáláján a legjobb férfi mellékszerepért járó díjat. A Szarvasi Vízi Színházban megrendezett Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon kiosztott Magyar Teátrum-díjak közül pedig a legjobb női mellékszereplő elismerését, a Függöny fel! című komédiában játszó Dobó Enikő kapta. A városmajori színpadon Moliere A képzelt beteg című darabját játszották, az idei Színikritikusok legjobb zenés-szórakoztató előadás díjára pedig a kecskeméti Katona József Színház Csárdáskirálynő darabját jelölték.     

A nyári előadásokat összegezve hangsúlyozta: hetedik alkalommal mutatták be nagy sikerrel Krisztus szenvedéstörténetét, az Újvilág Passiót a Kecskeméti Arborétumban, és sok meghívásuk mellett teltházas bemutatókat tartott a társulat az erdélyi Hargita megye három városában is, ahol ezúttal a Család ellen nincs orvosság című vígjátékkal mutatkoztak be.

KecskemétKultúraKatona József Színház