2024.04.19, Péntek

Nézettségi rekorddal zárta az évadot a kecskeméti Színház társulata

Katona József Színház

2018.06.05. 17:19

A május végéig megtartott 385 előadást összesen 109.461 néző látta.

Hirdetés

Nem volt sétagalopp a mögöttünk lévő évad, de annak a tehetségnek, odaadásnak és kreativitásnak köszönhetően, amellyel társulatunk tagjai a munkájukat végezték, a legnehezebb akadályokat is leküzdöttük – mondta a kecskeméti színház direktora a június elsején megtartott évadzáró társulati ülésen.
 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egymás után dőltek meg a látogatottsági rekordok a Cseke Péter vezette teátrumban. Borítékolható, hogy a nyári vendégjátékokkal együtt ez a szám meghaladja a 120 ezret, s így a 2017/2018-as évadban minden idők legmagasabb nézőszámát éri el a kecskeméti színház. Ugyancsak kiemelkedő a bérletesek száma, hiszen több mint 18 ezren váltottak bérletet a produkciókra.


- Óriási segítséget jelent, hogy magunk mögött tudhatjuk Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester támogatását. Meggyőződésem, hogy egy olyan látványosan fejlődő várost, mint a miénk, még erősebbé és gazdagabbá tesz, ha az intézményei nem elégszenek meg az elért eredményekkel, hanem újabb és újabb lépéseket tesznek előre. Azt remélem, hogy sokan vannak Kecskeméten, akik egyetértenek ezzel – mondta Cseke Péter. – Az elmúlt évad nem volt sétagalopp, de annak a tehetségnek, odaadásnak és kreativitásnak köszönhetően, amellyel társulatunk tagjai a munkájukat végezték, a legnehezebb akadályokat is sikerült leküzdeni. A művészeket és a kulisszák mögött dolgozókat is komoly erőpróba elé állították a váratlanul vagy éppen makacs kitartással jelentkező betegségek. Bravúros beugrásokkal sikerült megmenteni – többek között – a Csárdáskirálynő és a Család ellen nincs orvosság több előadását, illetve A képzelt beteg és A játék vége című színművek bemutatóját.
A társulat tagjainak odaítélt díjak és a vendégszereplések sora bizonyítja, hogy a kecskeméti színháznak immár stabil helye van az országosan elismert színházi műhelyek sorában. Kőszegi Ákos a Városmajori Színházi Szemlén A legjobb férfi mellékszereplő díját érdemelte ki, Domján Edit-díjban részesült Märcz Fruzsina, Jablonkay Mária Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Csombor Teréz pedig Pro Cultura Hungarica Díjat vehetett át idén. Komoly elismeréseket tudhat magáénak a Kecskemét City Balett is, hiszen Szőllősi Krisztina és Jurák Bettina után Nagy Nikolett és Földesi Milán is elnyerte a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat.

A direktor kitért a társulatot érintő változásokra: a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződik Illés Alexa, érkezik viszont – immár friss diplomás színművészként – Koltai-Nagy Balázs, valamint Szabó Emília és Lakatos Máté. Az eddigi művészeti vezető, Réczei Tamás a következő évadtól a színház irodalmi vezetőjeként folytatja tevékenységét. A legnagyobb ovációt és a legtöbb gratulációt az a bejelentés váltotta ki, mely szerint Hajdú Melinda november végére várja első gyermekét!

 

Kerek születésnapja alkalmából Cseke Péter köszöntötte Kárpáti Tünde öltöztetőt, Varga Katalint, a női szabótár és Kovács Menyhértet, a Műhelyház munkatársát, valamint Felföldi Istvánt, aki immár 25 éve tagja a társulatnak. A hagyományoknak megfelelően az új évad is terítékre került a társulati ülésen. Az első bemutató A beszélő köntös musical változata lesz, amelyet a Város Napján, október 2-án láthat először a közönség Szente Vajk rendezésében, Orth Péter és Dunai Tamás főszereplésével. Az új évad második nagyszínházi bemutatója Goldoni Nyaralás című komédiája lesz Rusznyák Gábor rendezésében, a főbb szerepekben Sirkó Lászlóval, Dobó Enikővel, Zayzon Zsolttal és Märcz Fruzsinával. A kamaraszínházi bemutatók sora A király beszéde című produkcióval indul Béres Attila rendezésében, Zayzon Zsolt, Kőszegi Ákos, Csapó Virág és Bognár Gyöngyvér főszereplésével.

Újdonság, hogy a 6. évadát kezdő Kecskemét City Balett új, önálló produkcióját, a Traviatát a nagyszínházban láthatja a közönség Barta Dóra koreográfiájával és rendezésében. Az óévet a Balfácánt vacsorára című vígjáték előbemutatójával búcsúztatja a társulat Cseke Péter rendezésében, a főbb szerepekben színpadra lép Szemenyei János, Märcz Fruzsina, Körtvélyessy Zsolt és Fazakas Géza. Az évad első gyerekbemutatója a Jancsi és Julis lesz, amelyben színpadra lép az immár harmadéves Cseke-osztály.

 

- Erős évadot zárunk és arra törekszünk, hogy a folytatás is ilyen legyen – mondta a társulati ülésen a teátrum főrendezője, Rusznyák Gábor. – Sok váratlan helyzetet kellett megoldanunk az elmúlt hónapokban, feszített tempó mellett. Köszönet illeti a művészeket és kiemelt köszönet a műszak és a Műhelyház dolgozóinak, akik fantasztikus teherbírással és kitartással végezték munkájukat.
Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője szintén az elhivatott, professzionális színvonalú munkára hívta fel a figyelmet.
- Az elmúlt 5 évben az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy bebizonyítsuk: a kőszínházi struktúrában fontos helye van a táncművészetnek. A közönség és a szakma visszajelzései azt igazolják, hogy az elvégzett munka meghozta gyümölcsét – mondta Barta Dóra. – Társulatunk kilenc produkcióban lépett színpadra, nem egy esetben állótapsos sikert elérve. Teltházas nyílt napunk is igazolta: Kecskeméten egyre többen vallják magukról, hogy szeretik a balettet. A következő évad lesz a KCB történetében az első, amikor nem lesz személyi változás, ami azt bizonyítja, hogy mára erős, kiforrott művészek alkotják a társulatot, akik végtelen kitartással és elhivatottsággal végzik munkájukat. Nagyon készülünk a Traviatára, ám előtte több felkérésnek is eleget kell tennünk. Különleges eseménynek ígérkezik a nyári intenzív tánchét, amelyet az a nemzetközi figyelem hívott életre, amely a táncművészet élvonalát jelentő műhelyek részéről irányul a KCB felé.

Az évadzáró társulati ülésen gazdára talált a Csizmadia-díj és az Évad Embere elismerés. Előbbit Hajdú Melinda vehette át Frigyesi Tündétől, Csizmadia László özvegyétől, utóbbit Szabó Szilvia, a kecskeméti színház művészeti titkára érdemelte ki.

forrás: kecskemetikatona.hu

KecskemétKultúraKatona József Színház