2022.08.13, Szombat

Hétköznapok címmel fotókiállítás nyílik Ujvári Sándor, a közmédia fotósának képeiből

mti

2018.05.04. 10:38

A mintegy félszáz fotó, köztük kis riportok, sorozatokból kivett egyedi képek augusztus 18-ig lesznek láthatók. 

Hétköznapok címmel a közép-magyarországi vidék mindennapjairól nyílik kiállítás Ujvári Sándor, az MTI/MTVA fotósának képeiből a Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten. 

Tóth Balázs Zoltán, a Magyar Fotográfiai Múzeum tudományos munkatársa, a kiállítás kurátora kiemelte: a tárlaton szereplő képek bemutatásával az volt a céljuk, hogy a számtalan, sok esetben hétköznapi rutinmunkának tűnő riporteri megoldásokból egy sajátságos víziót mutassanak be a Kecskeméthez közeli, olykor távolabbi vidék mindennapjairól. 


A kurátor szerint a válogatásból hiteles kép kapható az ezredforduló utáni közép-magyarországi vidékről: az idénymunkások mindennapi "sárbaragadtságáról", a tanyasi nyugdíjasok gyakran szívszorító hétköznapjairól vagy éppen a csettegőikkel büszkén pózoló gazdálkodókról. A kiállítás ugyanakkor a Bács-Kiskun megyei tanyavilágban ma is leveleket kézbesítő lovas postás, a megyét járó mozgóboltos vidéki idilljén túl a menekültválságba is betekintést ad. Mindezekkel párhuzamosan egy olyan sajátos alkotói szellemiséget is megmutat, amely sikerrel emeli ki és teszi láthatóvá a hétköznapok mélyén nyugvó, olykor láthatatlan drámákat - fogalmazott. 

A péntektől látható tárlat egy időbeli keretet is magában rejt, hiszen látható lesz Ujvári Sándor első, az ezredforduló dokumentarista attitűdjét magán viselő, az Utolsó sorkatonák című képsora és a már említett Menekültek című sorozatból is egy nagyobb válogatás, amely ugyancsak fontos állomás a fotóriporter pályáján. 

 

Ujvári Sándor kiemelte: korábbi csoportos vagy egyéni kiállításai nem kötődtek a sajtófotós tevékenységéhez. Képei nap mint nap nyilvánosságot kapnak, így a mostani tárlaton bemutatott szinte valamennyi fotó megjelent már a hírek között. Mint mondta, ez a tárlat rendhagyó, hiszen sajtófotói kiszakítva valódi közegükből, a médiából most először lesznek láthatók kiállítási térben.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt húsz évben a fényképészet számos változáson ment át, ma már más megközelítést igényel a fotóriport stílusa és műfaja is. Ezért is érdekes összefoglalása ez a tárlat az elmúlt két évtizedes pályájának, amely a Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre.


Ujvári Sándor Bács-Kiskun megyében 1998-tól állandó külső munkatársa a hírügynökségnek. 1999 és 2011 között a Kecskeméti Fotókör újjászervezője, egyben művészeti vezetője volt és ezzel egy időben a mára országos jelentőségűvé vált Bugaci Kontakt Fotográfiai Alkotótábor egyik létrehozója, fenntartója és alkotója is. Munkája mellett sok időt fordít a körülményes, archaikus technikák használatára.

KecskemétKultúraUjvári SándorMagyar Fotográfiai Múzeum

Hirdetés

Hirdetés