2024.03.19, Kedd

Kecskeméten mutatkoznak be a jövő színészei

Katona József Színház

2018.03.08. 14:09

A 9. alkalommal megrendezett SZÍN-TÁR-on egy csokorba gyűjtve láthatják három ország öt színművészeti egyetemének vizsgaelőadásait és vizsgafilmjeit, március 20-a és 24-e között.

Hirdetés

Az esemény – rendhagyó módon – osztályterem-színházi előadással veszi kezdetét: Cserhalmi György kaposvári osztályának Bánk-misszió című produkcióját a Katona-gimnáziumban láthatják március 20-án 15 és 17 órától.

 

A vizsgaelőadások sorát a Zsótér-Börcsök osztály folytatja: a Színház- és Filmművészeti Egyetem 4. évesei Ibsen A vadkacsa című drámáját hozzák Kecskemétre. Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói Godot-ra várva, a kolozsvári BBTE színművészetisei Ahogy tetszik valamint Rómeó és Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai pedig Augusztus című vizsgájukkal lépnek színpadra.

 

Nagy várakozás előzi meg a kecskeméti direktor, Cseke Péter 2. éves osztályának első bemutatkozását, akik a fesztivál zárónapján, március 24-én lépnek színpadra a Mengele törpéi című darabbal, Réczei Tamás rendezésében.

A szervezők idén nagykorúsítják a produkciók utáni, kis kritikusok által vezetett szakmai beszélgetéseket. A Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karáról érkeznek hallgatók, ők vezetik a beszélgetéseket, illetve elemzik, értékelik a látottakat.

 

A találkozó nyitónapján fontos szerepet kapnak a filmek: a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgamunkái a Kelemen László Kamaraszínházban vetítik március 20-án 17 órától. Az eseményt off-programok kísérik, ezek közé tartozik a kecskeméti rajzfilmstúdió szerzői rövidfilmjeiből bemutatott válogatás, március 23-án pedig a résztvevők bepillanthatnak A testőr próbáiba, amelyet április 6-án mutat be a kecskeméti színház társulata Cseke Péter rendezésében.

Közkívánatra idén is lesz Szín-Tár bérlet. Az 5 alkalomra szólóbérlettel a következő előadásokat láthatják a nézők: Bánk-misszió (Kaposvári Egyetem), Godot-ra várva (Újvidéki Művészeti Akadémia), Ahogy tetszik (Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem), Augusztus (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Mengele törpéi (Kaposvári Egyetem).

A bérlet ára: 4000 Ft, jegyár előadásonként: 900 Ft.

A vizsgafilmek és az animációs filmek vetítése is ingyenes program, díjtalan jegyek igényelhetők a teátrum jegypénztárában.

Az esemény a kecskeméti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része. Fő támogató: a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és Kecskemét városa.

KecskemétKultúraKatona József Színházszín-tár