2024.04.20, Szombat

A Kőműves Kelemen bemutatója Kecskeméten

Katona József Színház

2018.02.08. 09:05

A nagyszabású zenés produkciót, a Kőműves Kelement február 9-étől láthatják nézők Cseke Péter rendezésében a nagyszínház színpadán. Egy héttel később, február 16-án a mitikus drámai alak, Übü története elevenedik meg a Kelemen László Kamaraszínházban a fiatal, s máris elismert művész, Hegymegi Máté rendezésében.

Hirdetés

 

KŐMŰVES KELEMEN A Déva várát építő kőművesek több mint 500 éves története az alkotásról, a teremtő és romboló hitről, a mű létrehozásáért hozott áldozatról szól. A rockballadát Adorjáni Bálint címszereplésével, Barta Dóra látványos koreográfiájával láthatja a kecskeméti közönség.

"Alkotni születtünk!"  

- Számtalan kérdést felvet a történet. Számomra ezek közül azok voltak a legizgalmasabbak, amelyek a művészet szempontjából merülnek fel. Meddig mehet el egy alkotó a saját útján? Hol ér véget a hivatástudat és hol kezdődik a karriervágy? Központi szerepet kap a darabban Kelemen és Boldizsár konfliktusa: Kelemen mélyen hisz a közösségi eszményben, amelyet a vár jelképez, így szükségszerűen szembe kerül a racionalitást képviselő Boldizsárral, aki nem a jövőért dolgozik, hanem a fizetségért. De vajon lehet-e hit nélkül alkotni? Felülírhatja-e a munkába vetett hitet az anyagi érdekeltség? Szinte végtelen a kérdések sora, s valószínűleg éppen ez a válasz az első felvetésre: ezért élő ballada a mai napig a Kőműves Kelemen – mondta a produkcióról a rendező, Cseke Péter.

Szereplők: Adorjáni Bálint, Szemenyei János, Aradi Imre, Koltai-Nagy Balázs e.h., Kiss Zoltán, Ferencz Bálint, Fazakas Géza, Nagyhegyesi Zoltán, Puskás Gyula, Raj Martin, Kanalas Dániel, Szóka Roland/Bolla Bence, Földesi Milán, Dunai Tamás, Illés Alexa, Csombor Teréz, Szegvári Juli, Decsi Edit, Fischer Lilian, Sirkó Anna, Patyi Szilvia, Kertész Kata, Kovács Írisz, Szőllősi Krisztina/Varga Lotti, Görög Anna Judit, Váry Károly.

Bemutató: 2018. február 9.

 

Übü király, a hordóhasú pojáca alakját Alfred Jarry a rennes-i gimnázium közutálatnak örvendő fizika tanáráról mintázta. A diáktréfák áldozatából a szerző mitikus alakot formált, akit a kecskeméti színház produkciójában Kőszegi Ákos kelt életre.

"Diákbohózatból lett a drámairodalom meghatározó műve."

Vencel király dragonyos kapitánya, Übü papa csak pöffeszkedik, zabál és ezzel meg is van elégedve. Nagyravágyó felesége azonban arra biztatja, ölje meg urát, hogy még több hurkához jusson, és szerezhessen magának esernyőt, nagy köpönyeget. Az összeesküvés tervét csakhamar elkészíti, és nyélbe is üti - és az ostoba Übü papa uralkodni kezd. Sejthető, hogy a zsugori, önző király ellen hamar fellázad a nép, s a cár is hadat üzen neki. Papa a táborba kényszerül, míg Übü mama sírboltok fosztogatására adja a fejét; de nem mindennapi kalandjaik során újra összesodródnak és Nyugat felé veszik az irányt.

Szereplők: Kőszegi Ákos, Csapó Virág, Zayzon Zsolt, Orth Péter, Kiss Jenő, Märcz Fruzsina, Körtvélyessy Zsolt, Sirkó László, Pál Attila, Jankovics Péter.

Bemutató: 2018. február 16.

KecskemétKultúraKatona József SzínházKőműves Kelemen