2024.03.29, Péntek

Háromnyelvű szótár szolgálja a sváb nyelvjárás megmentését Hajóson

MTI

2017.12.11. 17:55

Mintegy négyezer szót és kifejezést tartalmazó sváb-német-magyar szótárt készítettek Hajóson a sváb nyelvjárás megmentése, felélesztése és továbbadása érdekében - tájékoztatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata az MTI-t.

Hirdetés

A nagyszabású kutató-, gyűjtő-, rendszerező és tudományos munkát a helyi német nemzetiségi önkormányzat irányította, de részt vettek benne a hagyományaikat tisztelő hajósiak is.     

A hangoskönyvvel is kiegészített háromnyelvű szótár a hajósi német nyelvjárásban használatos szavakat és kifejezéseket tartalmaz.     

A szótár létrehozásának gondolata a helyi fiataloktól származik. A tánccsoport tagjai - a közösségi média előnyeit kihasználva - Knehr István, a Hajósi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, egyben az ötletgazda koordinálásával létrehoztak egy csoportot, hogy minél több olyan szót, kifejezést, szólást vagy mondókát összegyűjthessenek, amit már csak az idősebb generáció ismer. A szótár kiadásához közben, egy sikeres pályázatnak köszönhetően támogatást is sikerült szerezniük.       

A szószedetetet később Schön Mária néprajzkutató megduplázta, majd a kifejezéseket - több évtizedes kutatómunkájának köszönhető - példamondatokkal, mondókákkal és közmondásokkal bővítette ki, végül pedig a hajósi sváb nyelvjárást rendszerező leírással egészítette ki.     

A bejegyzéseket irodalmi német megfelelőjükkel Szauter Terézia nyelvtanár, szintén a helyi német önkormányzat tagja látta el. Kezdeményezte továbbá egy, a szótárt kiegészítő hangoskönyv létrehozását is, hogy a szokványos írásjelekkel nehezen leírható nyelvjárási kifejezések helyes kiejtésére is esély nyíljon.     

A kötet végül a régi paraszti világ lenyomata is lett, hiszen nagy számban tartalmaz a földművelés és állattenyésztés során használt eszközökre vonatkozó kifejezéseket. Ugyanakkor megtalálhatók benne az ünnepekkel kapcsolatos szavak, egyéb szójárások, káromkodások, de visszatükrözi a hajósiak sajátos humorát is - olvasható a tájékoztatóban.

Kultúranemzetiség Hajósszótársváb nyelvjárás