2024.07.16, Kedd

Hét magyar film is indul a 23. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában a rövid-, a dokumentum- és a diákfilmek kategóriájában.

A rendezvény honlapja szerint az idén a játékfilmek között nem indul magyar produkció.

A diákfilmek között kapott helyet Barkóczi Noémi Second Hand című animációs filmje, amely egy turkálót és benne egy különös ruhadarab sorsát mutatja be. További két animáció került be ebbe a kategóriába: Wunder Judit Kötelék című alkotása, amely elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) idei nagydíját, valamint Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című munkája. Szintén ebben a kategóriában indul Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása, amely egy találkozás története, és az emberi kapcsolatok bizonytalan és láthatatlan határairól szól. 

A rövidfilmek válogatásában lesz látható Szabó Virág rendezésében a Tóth Krisztina idős nőkről szóló novellájából készült Wellness című alkotás, és Kölcsey Levente apa nélküli kiskamaszról szóló Zabigyerek című filmje, amelynek éppen Szarajevóban lesz a világpremierje. 

Az augusztus 11. és 18. közötti filmmustrán láthatja a közönség Simonyi Balázs Ultra című alkotását, amely öt versenyző küzdelmét mutatja be a 246 kilométeres Spartathlon futóversenyen. Az ultramaratonisták egyike maga a rendező. 

Versenyen kívül, a Fókuszban című vetítéssorozat keretében láthatja a közönség Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámáját, valamint Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotását. 

A fesztivál honlapján is olvasható összegzés szerint 7 játékfilm, 14 dokumentumfilm, 10 rövidfilm és 13 diákfilm száll versenybe a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb filmfesztiváljának a fődíjáért, Szarajevó szívéért. 

A Szarajevó Tiszteletbeli Szíve díját idén Oliver Stone amerikai filmrendező és John Cleese brit színész, író kapja.

 

Forrás: mti

Kultúrafesztiválanimációs film Kecskeméti Animációs FilmfesztiválKAFF 2017Wunder Judit KötelékSzarajevói Filmfesztivál