2024.03.29, Péntek

Lezsák Sándor romantikus népszínművet írt Csaba királyfiról

mti

2017.06.16. 06:18

Atilla fia, Csaba királyfi címmel 12 jelenésből álló romantikus népszínművet írt Lezsák Sándor költő, író. A darab a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg a 88. Ünnepi Könyvhétre.

Hirdetés


Lezsák Sándor több mint két évtizede készült arra, hogy Csaba királyfit közel négyezer kis rövid jegyzete, könyvekből, tanulmányokból kimásolt idézetek alapján "megpróbálja életre kelteni". "Az elmúlt év decemberében a jegyzetek többségét azonban elégettem és január végéig kézzel megírtam a bennem élő történetet: Csaba királyfi a római birodalom bukása után két esztendővel, 478-ban visszatér a Kárpát-medencébe" - idézte fel az író. 


A történet szerint Csaba királyfi udvartartásával az Aral-tótól délkeletre, Korezmiában, a mocsárvilág szélén él. Apja halála után 25 évvel, Róma bukását követően a birodalmi, hatalmi átrendeződések miatt fel akarja mérni szétszórattatásban élő népének erejét, állapotát. Így jut el a Verecke vad rengetegébe, a Tápió mentére, a Pilisbe, a Tisza-Maros szegletébe, Erdővidékre, Réka királyné sírjához, végül visszatér Korezmiába.
Útja során embereket, sorsokat ismer meg az olvasó, miközben cselvetések, kalandok, történések és "az a hit bontakozik ki, ami megtartott bennünket a Kárpát-medencében" - fejtette ki Lezsák Sándor.
Hangsúlyozta, hogy Csaba királyfi ott él minden székely faluban, de találkozhatunk vele a Kárpát-medence minden szegletében, magyar közösségében. "Olyan ember ő, aki nem adja fel, újra és újra nekifeszül, hogy a lehetetlen történelmi helyzetben elérje a lehetségest".

 

Lezsák Sándor kitért arra, hogy jelenleg egy a rendszerváltozásról szóló vígeposzon dolgozik. "Van, amire a közéletben találok cselekvési lehetőséget, és van, amire az irodalomban".


Lezsák Sándor eddig négy verseskötetet írt: 1983-ban a Békebeli Éjszaka, 1988-ban a Fekete felhő, teafű, 2015-ben a Társai elmentek Megváltót nézni, majd az elmúlt évben Színitanoda címmel jelent meg gyermekeknek szóló versgyűjteménye. A Nyolcvan vödör levegőt című drámáját 1988-ban adták ki. Politikai írásait gyűjti össze a 2007-ben megjelent Iskola a politikában című kötet. Szörényi Leventével közösen készítette az Atilla, Isten kardja című rockoperát 1993-ban, a Spangel Péter beszélgetéseiből készült Himnusz kívülről, belülről címet viselő interjúkötetet pedig 2012-ben adták ki.
 

KultúraBács-Kiskun megyeLezsák SándorCsaba királyfi