2024.03.28, Csütörtök

Húsvét régen és most: Így ünnepeltek Bács-Kiskun megyében

hirado.hu

2017.04.17. 12:19

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A hirado.hu-n ezúttal képgalériával számoltak be arról, miként ünnepeltek az emberek fél évszázaddal ezelőtt húsvétkor.

Hirdetés

A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás (eredetileg halotti kultuszkellék) a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi.

A locsolkodó vers és a kölnivel való locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. A nyúl szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe, de a gyermekeket megajándékozó nyúl meséje csak a közelmúlt “terméke”.

A húsvéthétfőt régebben – a locsolkodás szokására utalva – vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. A nap a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma, igazi tavaszünnep volt szabadban töltött szórakozással, az ünnepen országszerte húsvéti bálokat rendeztek.

 

Íme, pár bámulatos fotó  arról, ahogyan Bács-Kiskun megyében ünnepeltek egykor:

 

1955. április 10.  A népszokás szerint húsvét hétfőn a legények vödörrel locsolják a lányokat a Bács-Kiskun megyei Miskén:

Fotó: Tormai Andor (MTI Fotó/Magyar Fotó)

 

1955. április 10.  A népszokás szerint húsvét hétfőn a legények vödörrel öntik a vizet a fiatal lányokra, az idősebbeknek azonban (Urbán Gergelynének, Serfőző Józsefnének és Molnár Róza néninek) a kezükbe öntik a vizet a locsolólegények: Urbán Gergely (k) és Horváth Andor (j), mögöttük Tegzes Miklósné áll.

Fotó: Tormai Andor (MTI Fotó/Magyar Fotó)

 

1955. április 10.  Kiss János, az első locsoló kölnis üvegből meglocsolja Király Ilonkát húsvéthétfőn Királyék otthonában. Király Péterné hímes tojással és süteménnyel kínálja a legényt.

Fotó: Tormai Andor (MTI Fotó/Magyar Fotó)

 

2007. április 6.  Húsvéti hagyományos locsolás, amikor a Padkaporos Táncegyüttes tagjai húsvéti népszokásokat elevenítenek fel a Kiskun Múzeum udvarán Kiskunfélegyházán.

Fotó: Ujvári Sándor (MTI)

 

2017. április 17.  A hagyományos locsolkodás népszokását viszik tovább évről évre Kiskunmajsán a hagyományőrzők. Az ékes rímek után a locsolás sem maradt el és jutalma természetesen a piros tojás.

Fotó: Kiskunmajsa Város (Facebook)

 

Forrás: hirado.hu

KultúraBács-Kiskun megyenépszokáshúsvétlocsolkodás