2023.03.20, Hétfő

Himnuszmondó versennyel és filmes tárlattal ünnepelnek Bács-Kiskun megyében

mti

2017.01.19. 08:07

Himnuszmondó és anyanyelvi vetélkedővel, előadásokkal, díjátadóval, filmes tárlattal és koncertekkel ünneplik a megyében a Magyar Kultúra Napját.

Kecskeméten a programsorozatot Hász-Fehér Katalin irodalomtörténész, egyetemi tanár Arany Jánosról szóló, A költő emlékezete című előadása nyitja meg a Kápolna Galériában január 19-én.

 

Anyanyelvi és kvízjátékokkal készül a gyermekeknek és a fiataloknak a Katona József Könyvtár, majd Szent László a magyar keresztény kultúrában címmel Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek előadására várják az érdeklődőket január 20-án. 

 

A kecskeméti Kodály Zoltán ének-zenei intézményben január 23-án hangversennyel és A kékszakállú herceg vára című Bartók Béla-opera előadásával készülnek, majd január 25-én Bartók Béla a magyar költészetben címmel rendhagyó irodalomórát tartanak a diákoknak. 

 

Kiskunfélegyházán a Magyar Művészetért díjas kortárs alkotók munkáiból válogatott, Élőtárlat című kiállítás látható a Hattyúházban január 19-től.

Szintén tárlattal emlékeznek a 110 éve született Petőfi- és Móra-kutató múzeumigazgatóra, Mezősi Károlyra január 20-tól a Kiskun Múzeumban.

Himnuszmondó versenyt rendeznek középiskolás diákoknak január 20-án a Hattyúházban, majd az eredményhirdetést követően veszi kezdetét ugyanitt a városi ünnepi program.

A polgármesteri köszöntőt követően a Szent Benedek Iskola PG Tagintézményének Karinthy-színjátszó csoportja és a Széljáró Balladás együttes műsorát nézhetik meg az érdeklődők. 

 

Kiskunhalason az Időutazás a magyar filmek világában elnevezésű rendhagyó programsorozat keretében adják át a Városi Közművelődési Díjat január 20-án a Közösségek Házában. A filmes est vendége lesz Fenyő Iván, aki életéről, színészi hivatásáról és a magyar filmes kultúráról is beszél.

Kevesen tudják, hogy a híres színészdinasztia alapítója, Latabár Endre Kiskunhalason született. Dédunokájának, Latabár Kálmánnak az életét és pályáját mutatja be - főként fotókon - az a kiállítás, amelyet Éles István humorista és parodista nyit meg szintén január 20-án.

 

Baján a Fölszállott a páva tavalyi közönségdíjasai, a Dusnoki Aprók, valamint a Dusnoki Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is fellépnek a Turisztikai Központban január 20-án megrendezendő magyar kultúra napi rendezvényen.

 

Kiskőrösön A didergő király című gyermekszínházi előadásra várják az érdeklődőket január 20-án a Petőfi Sándor Művelődési Központba, majd a művészeti iskola hangversenytermében Varga Máté zongoraművész és az evangélikus gimnázium tanulói adnak koncertet magyar szerzők műveiből.

A magyar kultúra irodalmi pillérei címmel a Petőfi múzeumban beszélgetést tartanak január 22-én, Érzelmek, hangulatok, szenvedély címmel pedig zenés irodalmi előadást rendeznek január 25-én a helyi zsinagógában. 

 

Kiskunmajsa vendége lesz Vesztergám Miklós január 22-én, a magyar kultúra napján: a tárogatóművész hangszerbemutatóval egybekötött koncertjét a Konecsni György Kulturális Központban rendezik meg. 

 

Kalocsán a III. Kalocsai Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat január 23-án A Himnusz bűvöletében című felolvasóesttel veszi kezdetét. A programok között anyanyelvi vetélkedő, könyvbemutató, előadások, nyílt napok és villámcsődületek is szerepelnek.

A január 28-áig tartó, egyhetes programsorozat alatt a kalocsai Tomori Pál könyvtárban tartós élelmiszereket, tisztítószereket és pénzadományokat is gyűjtenek a Dévai Alapítvány részére.

KecskemétBajaKalocsaKiskunhalasKiskunfélegyházaKiskőrösKultúraBács-Kiskun megyeMagyar Kultúra NapjaKiskunmajsa