2022.06.26, Vasárnap

A Katona József Múzeumba is kerültek kortárs alkotások a műteremlakásokból

alkotomuveszet.hu, mti

2016.10.15. 08:30

Tizenkilenc olyan alkotást adományozott magyar kortárs művészekkel foglalkozó közgyűjteményeknek a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., melyek a szervezethez tartozó műteremlakásokban születtek.


Az állam célja, hogy a közgyűjtemények gyarapításának költséges terhét enyhítse és szakértők által kiválasztott, kvalitásos műalkotások ajándékozásával járuljon hozzá a magyar kortárs művészeti múzeumok szakmai munkájához. 

Az ötmillió forintos értéket meghaladó felajánlás keretében idén 15 művész 19 alkotása kerül 8 múzeumhoz, köztük a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumhoz, a kecskeméti Katona József Múzeumhoz, de gyarapodik mások mellett a váci Tragor Ignác Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vagy a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum is.

 

A kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéhez a következő művek kerültek:

if. Gyergyádesz László, a Kecskeméti Katona József Múzeum
képzőművészeti gyűjteményének vezetője
Máthé András Istenek és démonok című fotóját veszi át
Dr. Hóvári Jánostól, a MANK főigazgatójától

Győrfi Ádám: Debreceni Református Érmek I-IV.

Máthé András: Istenek és Démonok

Pasqualetti Eleonóra: Az időn kívül... és Az időben...

Szántó István: Szent Márton II.

 

2014 óta új rendszerben bérelhetik a művészek a MANK műteremlakásait, a bérlés határozott időre, 3 évre szól, amely meghosszabbítható. Az alkotók a bérlői időszak alatt évente egy alkotást adományoznak a MANK-nak, a három év alatt az alkotások értékének el kell érniük az ötszázezer forintot. 


Az elmúlt évben valamennyi érintett gyűjteményt felkerestek, jelenleg több mint 20 olyan intézmény van, amely fogadni szeretné a műveket. Hozzátette: abban az esetben, ha egy alkotásra több intézmény is jelentkezik, szakmai grémium dönt. 


A pénteki eseményen a többi között Bíró Sándor, Lengl Orsolya, Nagy Kriszta vagy Melkovics Tamás alkotásait vehették át az intézmények képviselői. 

Az alkotásokat pénteken vehették át a gyűjtemények képviselői a szentendrei Régi Művésztelepen működő MANK Galériában. 

KultúraKatona József Múzeum

Hirdetés

Hirdetés