2024.04.19, Péntek

A gyógynövénytermesztést mutatja be Ópusztaszer izgalmas fejlesztése

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.10.29. 10:16

Április végére gyógynövénykertet és foglalkoztató központot alakítanak ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - jelentette be Kertész Péter, a park igazgatója csütörtökön. A látogatók az új létesítményben a középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait ismerhetik majd meg.

Hirdetés

A kertbe több mint tízezer gyógynövénytövet telepítenek, a mellette épülő feldolgozó- és oktatóközpont pedig 230 négyzetméteres lesz. Mindkét létesítmény kivitelezője a szegedi HungaroSun Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. Az épületben, ahol az energiaellátás egy részét napenergia biztosítja, a gyógynövény-feldolgozó és -szárító részleg mellett helyet kap egy palántanevelde, valamint egy ökobolt is. A kert öntözését részben a csapadékvíz összegyűjtésével oldják majd meg. A komplexumban a Közbeszerzési Értesítő szerint új harangtorony is épül.

A fejlesztés 157 millió forintos költségeiből mintegy 142 millió forintot a Norvég Alap támogatása fedez. A programban az emlékpark partnere egy biogazdálkodással és növénynemesítéssel foglalkozó norvég intézet, a Nibio (Norsk Intitutt for Biookonomi).

A kétezer négyzetméteres kertben 65 féle növényfaj jelenik majd meg, olyanok, melyeket a régészeti kutatások alapján egykor termesztettek itt a szerzetesek. A gyógynövények feldolgozásába bekapcsolódó látogatók megismerhetik majd az évszázadok során a bencések által összegyűjtött tudást, illetve a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat.

A park 2012 óta folyamatos fejlesztésének egyik fontos célja, hogy télen is egész napos programokat tudjanak biztosítani a látogatóknak. Népszerű múzeumpedagógiai foglalkozásaikon tavaly 25 ezer gyermek vett részt, idén pedig már nyár elején elérték ezt a létszámot. A Szer mezőváros monostorának középkori romjai közelében megvalósuló, most bejelentett fejlesztés reményeik szerint tovább erősíti ezt a trendet.

KultúraÓpusztaszertörténelmi emlékparkgyógynövény